Реликви на Левски в парламента

Реликви на Левски в парламента  | StandartNews.com

Съдебният процес срещу великия революционер оживява във Военна академия

Показват кичур от къдриците, камата и дяконския му пояс. Отварят изложбата за граждани в събота

Кичур коса, дяконският пояс /орар/, камата и писма на Васил Левски ще бъдат изложени в Народното събрание. До тях ще бъдат сабята и часовникът на Христо Ботев. Екcпoзициятa "Бeзcмъpтиeтo нa бългapcкия дyх", която щe ce пpoвeдe пoд пaтpoнaжa нa пpeдceдaтeля нa пapлaмeнтa Цeцкa Цaчeвa, е посветена на 143-гoдишнинaта oт oбecвaнeтo нa Апocтoлa и 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев. Уникалните реликви са събрани от няколко музея. Експозицията се открива днес в 11,30 ч и се осъществява съвместно с Общобългарския комитет "Васил Левски" и Общонародна фондация "Христо Ботйов".

Гражданите ще могат да видят изложбата в събота в Деня на отворени врати на парламента.

Орарът нa Апocтoлa, използван от него през 1858-1861 г., когато е приел монашеството и е бил ръкоположен за дякон с името Игнатий, е сред най-интересните лични вещи, които депутатите могат да видят. Изложението показва и оригиналната снимка нa Апостола c aвтoгpaф, пocвeтeн нa Сaвa Пeнeв, член на Търновския революционен комитет и един от малцината оцелели Ботеви четници. На гърба на фотографията е изписано "В знак на приятелство подарявам на г-н Сава Пенев в лето 1870", псевдонимът Аслан Дервишоглу, ползван от Левски, и неговият подпис.

От музея в Търново ще покажат още и

двата печата на революционния комитет, изработени по поръчка на Апостола

Те са от бронз, с дръжки от чемшир и на тях има обърнат наляво лъв и надписи.

В 17,30 ч във Военната академия "Г. С. Раковски" е тържественото възпоминание на годишнината от обесването на Апостола. За гражданите ще бъде представена театралната възстановка на съдебния процес срещу Васил Левски. Спектакълът "Разпитът на Васил Левски" е на режисьора Асен Шопов и в него участват актьорите Веселин Плачков (в ролята на Апостола), Васил Михайлов, Борис Луканов, Богдан Глишев и Иван Несторов.

Софиянци и гостите на столицата не бива да пропускат и изложбата "Левски - символ и епоха; Апостолът и неговото време през погледа на българските художници" в Националната художествена галерия, която включва над 80 произведения и 40 документи от късното Възраждане.

Времето, животът и делото на Апостола са представени в живописни, графични и скулптурни портрети. Акцент е картината на Дечко Узунов "Огърлица на безсмъртието" от 1973 г.

Платното "Създаване на таен революционен комитет в Софийско" на Марин Георгиев Устагенов е първо по рода си в българското изкуство.

Освен творби на старите майстори живописци може да се видят и платна на съвременните художници Пламен Вълчев, Росен Райчев и Васил Горанов.

Паметта на Апостола

ще бъде почетена и в родния му Карлово

Първи малчугани подредиха в общинската библиотека рисунки, посветени на знаменития им съгражданин.
Ученици от от СОУ "Васил Левски" пък представят своя спектакъл "Процесът 1973".

Днес ще се проведе вечер, посветена на 100-годишнината от смъртта на Иван Грозев, сподвижник на Васил Левски, държавник и общественик след Освобождението. Събитието е от 17.00 часа в залата на Обредния дом.

Кулминацията на проявите е утре. Сутринта в 9.00 часа ще започне света литургия и панихида в памет на дякон Игнатий. От 11 часа пред паметника на Васил Левски ще започне митинг-поклонение, който ще завърши с шествие до родната къща на Апостола.

Деца повтарят клетвата му

Деца от Перник повтарят клетвата на Апостола Левски с ръка върху истински кама, револвер и Евангелие. Това е час от уроците по родолюбие, които организира Регионалният исторически музей в града. Децата гледат специален филм на местната кабелна телевизия, посветен на паметни места, свързани с пребиваването на Левски в Пернишкия край, а облечен в автентична носии от онези години член на местното дружество "Традиция" Петър Велев разказва на децата за Апостола. Повече от 10 са заявените часове от различни училища в Перник. Част от уроците са в музея, а друга е изнесена в различни културни институции и в класните стои на децата. Уроците по родолюбие ще продължат и след 3 март, но вече посветени на Самарското знаме.

Шестокласниците от Основно училище "Св. Иван Рилски" в Перник ще застанат на тържествен пост пред Васил Левски в петък. Инициативата е традиционна от 2009 г. насам и е по идея на преподавателката по български език и литература Емилия Цекина. И тази година нейните ученици от "А" паралелка отправиха призив към съучениците си да участват в различни прояви, обединени от общото мото "И знаме, и олтар". Всичките 123-ма ученици в VI клас ще се включат в конкурси за компютърна презентация, за табло и рецитал. Всяко от децата вече има и своя "Патриотична тетрадка", в която до 19 февруари ще препише красиво седем стихотворения за Левски, а после ще продължи да я попълва със стихове за Освобождението и други бележити дати.

Към детския караул пред портрета на Апостола и националното знаме ще се присъединят и членове на клуб "Традиция с автентично четническо облекло и въоръжение. Шестокласниците ще застанат на пост със знаменца с лика на Левски, направени саморъчно от класа домакин.

Състезания по лъвски скок в Белоградчик

С традиционно състезание по лъвски скок учениците от НУ "Васил Левски" в Белоградчик започват честванията по случай патронния си празник. Школският директор Светла Табакова обяви, че децата ще участват и в творчески конкурс. "Задачата на втори клас е най-артистично изпълнение на стихотворението "Обесването на Васил Левски", на трети - най-добре нарисуван портерт на Левски, и на четвърти клас задачата е да напишат есе на тема "Левски - вечният пример", уточни директорът. Всеки класен ръководител пък е подготвил филм за живота и делото на Левски, който ще представи на децата. Още от началото на седмицата във всяка класна стая има изготвен кът на Левски. Кулминацията на тържеството ще е поднасянето на цветя и венци пред барелефа на Левски.

Край морето редят рисунки и стихове

С викторини, рисунки и спектакъл бургазлии ще си спомнят за Апостола. Десетки ученици от 9-ти до 12-ти клас ще вземат участие в пленер по изобразително изкуство на тема " Левски в паметта и сърцето", който започва днес от 09.30 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино". Вечерта във Военния клуб ще има рецитал на произведения на бургаски поети и писатели, посветени на "бореца за свята и чиста република".

Утре честванията ще продължат от 10 часа с детска викторина "Аз съм българче". В нея ще вземат участие отбори от деца от 3-та и 4-та група на бургаските детски заведения. Те ще отговарят на въпроси за живота и делото на Апостола, ще подреждат тематичен пъзел, ще разказват за някои от символите и паметниците на Бургас. В края на викторината всички участници ще получат грамоти и предметни награди. Заупокойната молитва и тържественият ритуал по полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Левски ще се проведат от 11 часа.

Спектакъл "Примерът за нас", посветен на Васил Левски, ще започне в 18 часа в Дома на писателя /ул. "Вола" 1/.

Кметът подари на кърджалийци пиеса

Кметът на Кърджали Хасан Азис дарява на кърджалийци спектакъла "Великденско вино" по пиесата на Константин Илиев.
В ролята на поп Кръстю Никифоров се превъплъщава актьорът Петър Савчов, партнира му Борислав Христов, който играе немия клисар Гечо.

"Великденско вино" от Константин Илиев осветява индиректно образа на Апостола на българската свобода. Драматичният монолог в пиесата насочва към заветите на Апостола за чиста и свята република, за всеотдайно и честно служене на отечеството, за високата нравственост и върховенството на закона при управление на народните дела. Спектакълът в Дома на културата започва в чевъртък от 19 ч.

В Гоце Делчев редят фотоси

143-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в Гоце Делчев с Фотодокументална изложба, която ще бъде открита в 11.30 часа в Общинския исторически музей. Експозицията е посветена на живота и делото на Апостола на свободата. Изложбата е под наслов "Всичко, което сторих, сторих го за Отечеството" и с нея в Гоце Делчев гостува Национален музей "Васил Левски" - град Карлово.

Тържественото поклонение ще се състои в 12.00 часа пред бюст-паметника на Васил Левски, който се намира пред музея в града.

Eдно към едно

Възложиха ми да давам упование на целокупна България

Из протокола с показанията на Васил Левски пред турския съд, януари 1873 г.

- Как е името ти, как е името на баща ти, откъде си, какво е занятието ти, на колко си години?

- Васил, на баща ми - Иван; от Карлово съм и съм на двадесет и пет-двадесет и седем години; занятието ми е да облекчавам положението на българите и обикалях, за да им давам упование.

- Кога излезе от родното си място Карлово и къде ходи?

- Излязох преди седем години, отидох в Сърбия и обикалях из Влашко.

- С какво се занимаваше в Сърбия и Влашко?

- В Сърбия ходих да се уча в училище, а от Сърбия ме извикаха в бунтовническия комитет във Влашко.

- За каква служба те викаха в бунтовническия комитет?

- Възложиха ми да давам упование на целокупна България.

- Какво е това твое упование и как ще го даваш?

- Данъци много, а нямаш спокойствие; ето затова щях да им давам упование.

- Къде ходи с тая цел и какво правеше из местата, където ходеше?

- Ходих в Свищов, Ловеч, Търново и Пловдив. В местата, където ходих, оставях книжа; и в София три пъти идвах.

- Колко време обикаля?

- С тая година обикалям три години.

- Къде е постоянното ти местожителство?

- Никъде не живеех постоянно.

- Много хора те познават и са се срещали с теб, защо не ги изкажеш?

- Никого не познавам.

- С каква цел събирахте тия пари?

- Тия пари се събираха не за покупка на оръжие, защото още не беше известно какво ще става, а за посрещане на някои разходи.

- Обаче известно количество оръжие е било купено; как е станало това?

- Може би това оръжие да е купено от някой панаир, но ако то беше купено от комитета, аз трябваше да имам известие за това.

- Ние притежаваме разписки за получената стойност на револверите, раздадени от Ловчанския комитет на селата. Как даваш разписки за неща, които не знаеш?

- Ловчанският комитет не ми казваше, че събира пари за оръжие, а че е получил толкова пари, и аз срещу това издавах нужната квитанция.

- Как водехте преписка с комитетите?

- От село на село и от паланка на паланка се движеха комитетските куриери, чрез които се водеше нужната преписка.

- Ти не виждаше ли, не познаваше ли комитетските хора?

- Съгласно дадените ми нареждания, аз не трябваше да познавам тия хора.

- Според нарежданията ти сега ли не искаш да познаваш тия хора, или и от по-рано не си ги познавал?

- Още тогава не ги познавах.

- Куриерите ти също ли не познаваше?

- Това бяха техни хора, които също не познавах.

- Кому давахте писмата или имахте кутии, както държавната поща?

- Аз приготвях 8Ч10 писма и когато трябваше да ги предам на едно място, излизах вън от паланката и ги връчвах на лицето, което се доближаваше до мен с известния знак на ръка. Това лице знаеше къде да занесе писмата.

- В Ловеч в кое кафене даваше този особен знак?

- В Ловеч излизах от кафенето на Марин и отивах извън паланката и там давах знака.

- Значи познаваш Марин?

- Мене ми посочиха кафенето на Марин, дето отивах и свършвах работата си. Там имаше няколко души кафеджии, но кой от тях е Марин аз не можех да знам.

- Има ли и в Карлово подобно кафене?

- В Карлово няма такова нещо. И ако има, може би други работят там Ч това не мога да зная, защото Карлово зависи от Пловдив, а Пловдив не спада в моя район.

- В Сопот (Бяла черква) така ли е?

- Той спада в Пловдивския окръг, затова аз не мога да знам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай