Ректоратът вече е под тотална окупация

Ректоратът вече е под тотална окупация | StandartNews.com

София. Софийският университет вече е под тотална окупация.

"Ранобудните студенти, окупирали Софийския университет, обявяваме пълна и ефективна окупация на Ректората", са написали в профила си във Фейсбук студентите.

Те затегнаха мерките за достъп до Алма матер.

Вериги и катинари заключиха всички входове на двора на ВУЗ-а, а журналисти, администрация и преподаватели вече не се допускат, предаде bTV.

Възможно е да бъде осуетено провеждането на държавен изпит днес.

В сградата могат да влизат само преподаватели, които подкрепят протеста им.

Решението за тоталната окупация е взето от протестиращите студенти късно снощи, след като вчерашният многохиляден протест "Поход на справедливостта" не доведе до оставката на премиера Пламен Орешарски.

Окупацията ще продължи до напускането на властта.

"След като вчера видяхме подкрепата на хората, се решихме на по-крайни действия. 150 дни гласът ни не се чува. В университета ще бъдат допускани само хора, които са привърженици на каузата ни", заяви един от студентите пред Нова телевизия.

В отговор на въпрос не са ли прекалено крайни действията им, той отговори: "А не е ли крайно парламентът в да се псуват на мутри, да се говори за леки жени с тежки пороци".

Само петима нощуваха в ЮЗУ

Благоевград. Продължават протестните и окупационни действия на студентите от Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград. Само петима младежи за пета поредна нощ са пренощували в окупираната зала 501 на Първи учебен корпус на висшето училище. Те се надяват, че ще бъдат подкрепени и от други свои колеги, но засега това не се случва. Няма тази масовост, каквато е в другите университети с протестиращи студенти. Младежите от ЮЗУ продължават да настояват за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на Народното събрание. Категорични са, че ще останат затворени в стаята, докато не постигнат целта си. Бъдещите висшисти са категорични, че няма да спрат да подкрепят колегите си от останалите висши учебни заведения в страната. Не спира и събирането на подписка в подкрепа на студентските протести. До момента в нея са се подписали над 500 младежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай