Различните жанрове комикси. Какво е манга

Различните жанрове комикси. Какво е манга | StandartNews.com

Когато чуем думата “комикс”, в мисълта ни веднага се прокрадват образи, придружени с облачета, играещи ролята на диалози. Комиксите обаче са много повече - те разказват истории не само с текст, но и с детайлни и динамични илюстрации.

В него има редица жанрове, интересни герои и завладяващи поредици, до които си заслужава да се докоснете. Нека разгледаме най-популярните от тях.

Манга

Манга жанрът произхожда от Япония и се отнася както за комикси, така и за анимационни филми. Обикновено илюстрациите са черно-бели, за да не се разсейва читателят, докато задълбава в историята. Разбира се, срещат се и пълноцветни издания. 

Мангата е тясно свързана с японската културата. Тя обхваща широк спектър от теми:

  • Романтика
  • Спорт
  • Научна фантастика
  • Фентъзи
  • Ужаси и др.

Макар жанрът да е бил насочен предимно към японската публика, той става все по-популярен и в западните страни, благодарение на уникалния си стил и завладяващи сюжети.

Най-търсеният манга комикс е One Piece, от който са продадени 516 млн. копия в световен мащаб. След него се нареждат Dragon Ball с над 300 млн. и Naruto с над 250 млн. продадени копия. 

Комикси със супергерои

Комиксите със супергерои се радват също на голям брой почитатели. Тяхното начало е с емблематичния Superman през 1938 г., а възходът на Marvel през 60-те години на миналия век допълнително подсилва жанра. Добавят се легендарни герои като Spider-Man и Fantastic Four.

И все пак силата на комиксите със супергерои се крие не само в техните илюстрации. Важен е и начинът, по който се представят сцените и се развиват диалозите между героите.

Най-продаваните комикси със супергерои в света са следните:

  • X-MEN #1 (1991) с продадени над 8 млн. копия;
  • STAR WARS #1 (2015) с продадени 1 млн. копия;
  • FANTASTIC FOUR #60 (2002) с продадени над 750 хил. копия.

Екшън и приключенски комикси

За разлика от тези със супергерои, екшън и приключенските комикси са за обикновени хора, които попадат в необичайни ситуации. Героите в тях разчитат на своите смелост, интуиция и интелект, за да се справят с препятствията, а не на суперсили.

Фентъзи комикси

Фентъзи световете се вписват изключително добре на илюстрациите и диалозите, създадени от художниците и писателите. Причината е в свободата. Творците могат да развихрят максимално въображението си и в резултат на това да се получат впечатляващи творби.

Жанрът е до голяма степен вдъхновен от комиксите със супергерои, но в него са добавени много други елементи. Такива са реалните ситуации, с които се сблъскват героите, при които в повечето случаи няма суперсили.

Комикси за деца

Първите крачки на децата към четенето са книжките с илюстрации и често изборът на родителите са комиксите. Там всичко е ярко и цветно, което помага за оживяването на историите. Кратките диалози са лесни и приятни за младите читатели.

В детските комикси илюстрациите и текстът работят заедно, за да разкажат история, която мъниците трябва да разберат и проследят. Те са чудесен начин за насърчаване на любовта към четенето и детското въображение.

С безбройните си жанрове, от които изброихме малка част, комиксите продължават да завладяват читатели от цял свят. Точно както литературата и филмите, така и те не спират развитието си, за да достигат до непрекъснато разширяващата си аудитория.

А вие имате ли си любим жанр комикси?

Източник на изображението: unsplash.com

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай