Разкриват нови подробности за "Титаник"

Ето как

Разкриват нови подробности за "Титаник" | StandartNews.com

Нови подробности за фаталното пътуване на "Титаник" са на път да бъдат разкрити. Това ще се случи, благодарение на първото триизмерно сканиране на потъналия кораб в пълен размер.

Изображенията с висока разделителна способност, публикувани от Би Би Си, пресъздават в детайли потъналия кораб, който се намира на дълбочина от близо 4000 метра, и са създадени с помощта на дълбоководно картографиране, съобщава АФП, предаде БГНЕС.

Луксозният пътнически лайнер потъва след сблъсък с айсберг по време на първото си плаване от Саутхемптън, Англия, до Ню Йорк през април 1912 г. и оставя повече от 1500 жертви.

Откакто е открит за първи път през 1985 г. на около 650 км от бреговете на Канада, потъналият кораб е изследван интензивно, но камерите така и не успяват да заснемат кораба в неговата цялост.

Реконструкцията е извършена през 2022 г. от компанията за дълбоководно картографиране Magellan Ltd. и Atlantic Productions, които заснемат документален филм за проекта.

Потопяеми апарати, управлявани дистанционно от специализиран кораб, прекарват над 200 часа в изследване на потъналия кораб на дъното на Атлантическия океан, като правят над 700 000 изображения за създаването на сканирането.

Герхард Зайферт от Magellan, който ръководи планирането на експедицията, заяви пред Би Би Си, че не им е било позволено да докосват нищо, "за да не повредят останките".

Изображенията показват останките от кораба - кърмата и носът му лежат настрани, заобиколени от отломки - сякаш са вдигнати от водата, разкривайки дори най-малките детайли, като серийния номер на едно от витлата.

Новите сканирания могат да хвърлят повече светлина върху това какво точно се е случило с лайнера, а историците и учените се надпреварват с времето, докато корабите се разпадат.

"Сега най-накрая получаваме възможност да видим "Титаник" без човешка интерпретация, получена директно от доказателства и данни", казва пред Би Би Си Паркс Стивънсън, който изучава "Титаник" от много години.

Стивънсън заяви, че има "още много да се научи" от останките на кораба, който е "по същество последният оцелял очевидец на катастрофата".

"И той има какво да разкаже", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай