Разкритие. Три години грешка в раждането на Исус

Това твърди проф. Пенчо Маришки

Разкритие. Три години грешка в раждането на Исус | StandartNews.com

Рождената година на Исус най-вероятно е сбъркана. Това разкри пред вестник „Телеграф“ физикът от института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра „Астрономия“ към Софийски университет Пенчо Маркишки. Става въпрос за грешка от поне три години.

Заради това за учените остава загадка какво точно астрономическо явление се крие зад Витлеемската звезда, която според Библията озарява небето при раждането на Христос

„Въпреки че днес можем да симулираме софтуерно астрономически явления за минали и бъдещи епохи с висока точност, по този въпрос сме изправени пред един неразрешен досега проблем, а именно, че рождената година на Исус най-вероятно е сбъркана с поне няколко години и началото на новата ера, колкото и странно да изглежда на пръв поглед, не съвпада с нея“, отбелязва физикът.

Около 523 г. папските служители помолили монахът Дионисий Ексигус (Дионис „малкия“) да установи рождената година на Исус, за да започне летоброенето от нея и с това да се замени практикуваното дотогава летоброене от основаването на Рим (Ab Urbe Condita – AUC).

Той определя годината 753 AUC. „Ако вярваме на Библията обаче, Исус е роден по времето на Ирод Велики, за когото историците са сигурни, че е починал през 750 AUC. Следователно няма как Исус да се е родил след смъртта на Ирод. Излиза, че монахът е допуснал грешка от поне три години. За нас това означава, че не знаем за коя точно година да симулираме вида на звездното небе с нашия специализиран софтуер“, уточнява Маркишки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай