Понеделник,

Разкритие. Ето го вълшебният ключ към младостта

От: Редактор -
1856
Разкритие. Ето го вълшебният ключ към младостта
A
A
A

Селенът е основен микроелемент, отговорен за правилното протичане на много функции в организма. Последните изследвания показват, че селенът забавя стареенето и дори може да предпазва от заболявания, свързани с възрастта.

В тази статия се разглеждат най-новите изследвания за ролята на селена при стареенето, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Селенът е микроелемент, което означава, че организмът се нуждае от него само в съвсем малки количества, информира zdrave.to. Той се съдържа естествено в много храни и се предлага и като хранителна добавка.

По-голямата част от селена, който поемаме с храната, се съхранява в мускулната тъкан, въпреки че щитовидната жлеза е органът с най-висока концентрация на този микроелемент.

Селенът е важен компонент на ензими и протеини - известни като селенопротеини - които играят ключова роля в репродукцията, метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза и синтеза на ДНК.

Биологичното стареене е сложен процес, който включва молекулярни увреждания, метаболитен дисбаланс, промени в имунната система и повишена податливост към стресови фактори от околната среда и заболявания. Според преглед от 2018 г. селенът може да се бори със стареенето и да предотвратява свързаните с възрастта здравословни проблеми като поява на тумори, сърдечносъдови заболявания и нервно-психични разстройства. Някои изследователи също така смятат, че селенът може да намали хроничното възпаление, което е тясно свързано със стареенето.

Според изследвания селенопротеините са отговорни най-вече за много от здравословните ползи от селена. Например един преглед от 2021 г. установил, че селенопротеините играят ключова роля в контрола и отстраняването на неправилно нагънатите протеини, които се натрупват с напредването на възрастта.

Специалистите отбелязват, че натрупването на неправилно нагънати протеини е обща характеристика на стареенето и свързаните с възрастта заболявания, включително диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер.

Експертите също така смятат, че селенът предпазва кожата от ултравиолетовия (UV) оксидативен стрес, като стимулира селен-зависимите антиоксидантни ензими глутатион пероксидаза (GPx) и тиоредоксин редуктаза (TDR).

TDR се намира в плазмената мембрана на епидермалните кератиноцити. Това може потенциално да доведе до борба със стареенето на кожата, причинено от излагането на ултравиолетови лъчи.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Младост Ключ

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички