Разкритие. Ето го вълшебният ключ към младостта

Селенът е ключов фактор в тези процеси

Разкритие. Ето го вълшебният ключ към младостта | StandartNews.com

Селенът е основен микроелемент, отговорен за правилното протичане на много функции в организма. Последните изследвания показват, че селенът забавя стареенето и дори може да предпазва от заболявания, свързани с възрастта.

В тази статия се разглеждат най-новите изследвания за ролята на селена при стареенето, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Селенът е микроелемент, което означава, че организмът се нуждае от него само в съвсем малки количества, информира zdrave.to. Той се съдържа естествено в много храни и се предлага и като хранителна добавка.

По-голямата част от селена, който поемаме с храната, се съхранява в мускулната тъкан, въпреки че щитовидната жлеза е органът с най-висока концентрация на този микроелемент.

Селенът е важен компонент на ензими и протеини - известни като селенопротеини - които играят ключова роля в репродукцията, метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза и синтеза на ДНК.

Биологичното стареене е сложен процес, който включва молекулярни увреждания, метаболитен дисбаланс, промени в имунната система и повишена податливост към стресови фактори от околната среда и заболявания. Според преглед от 2018 г. селенът може да се бори със стареенето и да предотвратява свързаните с възрастта здравословни проблеми като поява на тумори, сърдечносъдови заболявания и нервно-психични разстройства. Някои изследователи също така смятат, че селенът може да намали хроничното възпаление, което е тясно свързано със стареенето.

Според изследвания селенопротеините са отговорни най-вече за много от здравословните ползи от селена. Например един преглед от 2021 г. установил, че селенопротеините играят ключова роля в контрола и отстраняването на неправилно нагънатите протеини, които се натрупват с напредването на възрастта.

Специалистите отбелязват, че натрупването на неправилно нагънати протеини е обща характеристика на стареенето и свързаните с възрастта заболявания, включително диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер.

Експертите също така смятат, че селенът предпазва кожата от ултравиолетовия (UV) оксидативен стрес, като стимулира селен-зависимите антиоксидантни ензими глутатион пероксидаза (GPx) и тиоредоксин редуктаза (TDR).

TDR се намира в плазмената мембрана на епидермалните кератиноцити. Това може потенциално да доведе до борба със стареенето на кожата, причинено от излагането на ултравиолетови лъчи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай