Разкриха кой е най-старият десерт в света и от къде идва

За Ноевия пудинг няма конкретна общоприета рецепта, а стотици различни вариации

Разкриха кой е най-старият десерт в света и от къде идва | StandartNews.com

Наричат го Ноев пудинг, а у нас ашурето е познато като сладко турско ястие от арменски произход, пише Профит.бг.

Ашуре е най-стария десерт в света, а според турските легенди автор на рецептата е самият Ной - спасителят на човечеството от Библейския потоп.

Преданията разказват, че запасите от храна в Ноевия ковчег са започнали да намаляват. Затова малкото остатъци от всички продукти, останали на борда, били поставени в тенджера и приготвени заедно. Резултатът бил нещо като пудинг, който обаче успял да просъществува през вековете и да стигне до съвременните турски кухни.

Ашурето е нещо повече от вкусен десерт. То е полезно за имунната система, особено през зимните месеци. Тъй като е направено основно от жито, то е богато на въглехидрати и калории, които дават на организма енергията, от която се нуждае. Освен това ядките в ашурето оставят на тялото желязо, калций, витамин Е и витамин B, което го прави предпочитан десерт през зимата.

В Турция Ноевият пудинг се приготвя в месеца Мухарам - първия месец от ислямския календар, известен като Месец на Ашура, който започва на 25 октомври. Има и Ден на Ашура, който се празнува на десетия ден от Мухарам, когато Ной достига първата суша след потопа на планината Арафат.

Този ден е от голямо значение и по други религиозни причини. На десетия ден от Мухарам пророкът Авраам бил спасен от огъня, в който е изпратен от Нимрод, пророкът Идрис също е отведен на небето в този ден, а пророкът Мойсей и неговият народ преминават Червено море.

За Ноевия пудинг няма конкретна общоприета рецепта, а стотици различни вариации и разнообразни съставки. Питателният десерт се прави с всичко, което имате на разположение.

Основните съставки са пшеница или ечемик, кайсии, стафиди, касис, смокини, кедрови ядки, орехи, лешници, нахут и морски боб. Рецептата ви дава възможност за различни комбинации, в зависимост от желания вкус.

Оригиналната рецепта за ашурето е с розова вода, който му придава уникален вкус, но някои готвачи често я заменят с лимон или портокал. Обикновено ястието се приготвя в големи количества, така че да може да се споделя с приятелите, семейството, съседите и колегите.

Ашурето се раздава като жест на мир и приятелство, а мюсюлманите го приготвят със специални молитви за здраве, щастие, мир, богатство и успех. В турските домове е обичайно купичките с този вкусен пудинг да се раздават на колкото се може повече хора, тъй като, според обичая, той носи „берекет” - благословия и изобилие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай