Разкриха данъчни измами за 30 млн. лв. при спецоперация

Разкриха данъчни измами за 30 млн. лв. при спецоперация | StandartNews.com

София. Щети за над 30 милиона лева са били нанесени от данъчни измами. Те са били установени при мащабна операция на специализираната прокуратура и ДАНС вчера. Тя е по три досъдебни производства за данъчни престъпления. При акцията на територията на цялата страна са задържани три групи, които са извършвали данъчни измами. Това каза на пресконференция Даниела Попова, апелативен прокурор на Апелативна специализирана прокуратура (АСП).

 

„Делата имат връзка по между си. Бяха задържани над 27 лица, над 50 претърсвания и изземвания на територията на цялата страна. Бяха иззети множество документи, печати, черни тефтери на фирмите, компютри. Най-голямата находка е гараж в София, където са намерени множество фактури. Организираните престъпни групи, които се занимават с данъчни измами. Те снабдява фирмите с официални документи с невярно съдържание, кухи фактури. Бяха ангажирани над 50 екипа", обясни тя.

 

Вредите, нанесени на държавната хазна от измамите, надвишат годишния бюджет на ДАНС за 2014. Това каза Владимир Писанчев, председател на Държавна агенция „Национална сигурност”. Попова коментира проведената акция в Столична община и Общинска банка вчера.

 

„Няма никаква връзка между обиските в Общинска банка и общината вчера. Не са свързани с данъчните престъпления”, допълни тя и бе категорична, че не са задържани общински съветници. „Над 40 свидетели са разпитвани, след анализа на доказателства ще преценим на кои лица ще бъдат повдигнати обвинения и кои ще бъдат под стража”, коментира още Попова. Над 30 млн. лева са щетите от установените данъчни измами, обясни Николай Найденов, заместник-апелативен прокурор на АСП. Владимир Писанчев обясни още, тепърва иззетите документи ще бъдат анализирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай