Ранобудните отлетяха за Украйна с пари от дарения

Политологът Васил Гарнизов и блогърът Иво Божков носят послание до "Евромайдана"

Ранобудните отлетяха за Украйна с пари от дарения | StandartNews.com

Киев. Софийският #ДАНСwithme от вторник е на гастрол в разбунената столица на Украйна. Представителна извадка от българското протестно движение отиде на "Евромайдана" в Киев да подкрепи украинската революция. "Изпращаме студентска делегация. Целите й ще бъдат изучаване на ситуацията в страната, създаване на връзки с тамошните протестиращи студенти и обмяна на опит", съобщи водачът на "Ранобудните" Ивайло Динев.

В Киев вече са студентите Стефан Станев, Теодор Колев и Надя Дойкова. "Ранобудните" окупатори предварително отчетоха и разходите за пътуването - самолетните билети от нискотарифна компания струват общо 480 лв. за отиване и връщане. Парите са събрани от дарения, като на публичния дебат за поправките в Закона за МВР в университета в понеделник вечерта са били дарени 200 лв.

Още на 1 декември "Ранобудните" приеха нарочна декларация в подкрепа на бунта на академичната младеж в Киев. "Украинските ни колеги имат пълното право да заявят

какво бъдеще искат, а то е европейско

- бъдеще на демократичните ценности, политическата отговорност и върховенството на закона", се казва в обръщението. Според тях разбунтувалата се младеж в България и в Украйна има общи врагове: липсата на морал и отговорност в политиката, задкулисието и изкуствено създадените по този начин икономически и политически кръгове.

Освен студентската делегация за Украйна излетяха и две от иконите на "Протестна мрежа" - социологът и преподавател в Нов български университет Васил Гарнизов и блогърът Иво Божков, носител на голямата награда за гражданска журналистика "Валя Крушкина". Гарнизов освен един от идеолозите и изследователите на бунтарското движение е и един от най-добрите фотографи и вече в продължение на половин година снима протеста почти всеки ден. Божков пък осигурява излъчването на живо (стрийминг) по интернет на #ДАНСwithme. От юни досега над половин милион са следили в мрежата канала на известния блогър. В Киев двамата ще имат срещи със студенти, граждански движения и групи протестиращи. "Ще участваме и на митингите. Аз

ще си нося българското знаме и ще снимам

заяви Иво Божков. Те ще занесат и специално послание от "Протестна мрежа" до въстаниците на "Евромайдана". "Преди четвърт век украинци и българи се изтръгнаха от ръцете на съветската окупация. Оттогава вървим по общ, трънлив път, затова знайте, че ви приемаме като братя, каквито всъщност сме. Срещу себе си имаме едно и също кръвожадно чудовище, което за пореден път надига ръце, за да заграби най-ценното, което имаме - Свободата!", се казва в обръщението.

Родните бунтари призовават съратниците си от северната славянска страна да се борят смело и докрай, да не се предават. "Каквото и да се случи, знайте, че въстанала България е с вас. Сигурни сме в европейското бъдеще на Украйна и успеха на вашата справедлива революция и продължаваме да се борим и тук за европейското бъдеще на България", пишат в заключение от "Протестна мрежа". През последните дни,

когато шествията в София оредяха

голяма част от искащите оставката на правителството на БСП и ДПС пренасочиха гражданската си активност към "износа на демокрация" в Украйна. Мнозина от протестиращите се идентифицират с каузата на тамошната опозиция и виждат украинските президент Янукович и премиер Азаров като подобия на Орешарски. "Ранобудна делегация в Киев! Браво, дано да се върнат с булдозер!", коментира във Фейсбук Самуил Петканов от сатиричния сайт "Не!Новините", чието име също нашумя покрай протестите.

Тихомира: Млади и стари са едно

Тихомира Методиева, която приятелите наричат Тихич, стана известна със снимките си от протестите в София. Но тя е популярна и сред еколозите, пещерняците, любителите на маунтбайка и офроуда. И дори - сред ветроходците. Красивата фотографка участва в експедицията "Преоткрий България", като някои от снимките й са публикувани в "Стандарт". Същевременно е и сред ръководителите и организаторите на групите от доброволни пожарникари. Участвала е в потушаването на не един горски пожар, най-големият от които бе този на Бистришко бранище. Методиева бе сред първите доброволци, които заминаха за Украйна да подкрепят антиправителствените протести.

"Най-впечатляващото в демонстрациите в Киев е това, което ни липсва на нас - солидарността между хората. И по-точно - между поколенията", отбелязва тя. Протестът в Украйна е започнал по време на застудяването, а студентите спели на дървени скари. "Имаше само една голяма палатка, в която се редуват да влизат и да се постоплят на смени. И тогава възрастните хора започнаха да им носят топли обувки и одеяла", допълва Тихомира.
И в Украйна има националисти - партия "Чьорний сектор", разказа още Методиева. Но те са проевропейски настроени и съпричастни към останалите бунтари. "Младежите с червено-червени знамена също са на "Майдана", макар да се държат обособено. Първи застават и преграждат пътя на милицията и вътрешните войски с маски на лицата", разказва фотографката.

И там имат контрапротест, полицията рядко бие

По думите й, украинците хранят надежда, че ако Украйна влезе в ЕС, нещата ще се оправят. Защото страната им наистина е бедна и много назад във всички отношения. Например вагоните в метрото са от 1970 г., а в чейнджбюрата ти правят копие от паспорта. Дори ако става въпрос за смяна на някакви си 20 евро.
"И в Киев има контрапротест, но той е по-слаб от този в София. Никой не се задържа пред сцената с ораторите освен докарани под строй чиновници. А и водещият се държи ужасно нетактично - в едната ръка държи микрофона, а в другата - пура", подчертава Методиева.

Според нея самите органи на реда по-скоро демонстрират сила, отколкото да проявяват насилие. Стоят си на топло, след това в определени часове излизат като стена - до 400 души, и блокират подстъпите към площада просто с броя си. "През нощта обаче ги пускат да понабият някого, както пострада и репортерът на "Ройтерс". Или пък точно в 4 сутринта градските власти решават да украсяват изкуствената новогодишна елха и така пак да блокират площада", завършва разказа си Тихомира Методиева.

Бареков: Вкарват ни в интрига с "УДАР"

В понеделник от "България без цензура" обявиха, че пращат делегация в Киев, за да дадат рамо на бунтарите, предвождани от Виталий Кличко. След часове от партията на боксьора "УДАР" излязоха с декларация, в която благодариха "на българските политически структури в ЕНП, които подкрепиха гражданския протест и европейското бъдеще на Украйна" и заявиха: "При никакви обстоятелства нито УДАР, нито Виталий Кличко не са обсъждали или планирали предприемането на общи действия с организацията на г-н Бареков", се казва в официално изявление. А в блога си лидерът на "България без цензура" коментира полемиката, която е за позицията на "УДАР". "Стандарт" публикува позицията на Бареков едно към едно:

"България без цензура" изрази с действия безусловната си подкрепа за справедливата битка на украинците за Европа и за формацията на Виталий Кличко "УДАР". Това е подкрепа за една справедлива кауза, която изцяло се припокрива с вижданията ни за непротивопоставяне на Украйна, Русия и Европа. Осъдихме насилието и нетърпимостта към позицията на протестиращото гражданско общество в Киев. За да изразиш подкрепа, не е нужно разрешение! Това е изконно човешко и гражданско право. Всички други опити за интерпретация на близки до ГЕРБ и Протестна мрежа медии са само опит за интрига и маскиране на политическото безсилие на менторите им.
Нашата позиция, както и нашите инициативи в подкрепа на украинския народ и срещу насилието са изпратени по надлежния ред в централата на партия "УДАР". Направихме го, както са направили и стотици партии от цял свят. Дали техните политическите опоненти са им потърсили сметка за това? Нашата единствена "вина" е, че изпреварихме т. нар. десни у нас с тази подкрепа. Нелепо е желанието им да се сложат пред ЕНП и да спечелят служебно предстоящите европейски избори.
"България без цензура" е гражданско движение, от което ще се роди новата центристка сила у нас. Ние твърдо вярваме, че трябва да се сложи край на омразата и със спокойствие и разум България да заеме своето достойно място в европейското семейство.
Днешното социално-икономическо развитие на българския народ не отговаря на нито един среден европейски стандарт. Нашата цел е да променим това чрез подкрепа за бизнеса и повишаване на социалния статус и благоденствието на хората".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай