Работниците от Ремотекс искат среща с премиера

Работниците от Ремотекс искат среща с премиера | StandartNews.com

Стара Загора. Отчаяните работници и служители от „Ремотекс, които броят вече втората година без заплати и в сряда преди обяд се събраха пред портала на ремонтното предприятие. „Бяхме около 200 души, нямаше блокада на пътя, синдикатите и стачният комитет набелязахме следващите си стъпки", съобщи Бойка Боева общински координатор на КНСБ в Раднево.

Протестиращите са настояли единодушно да бъдат отменени актовете, които полицията е съставила на двама синдикални шефове и двама работници заради краткото блокиране на главния път Раднево – Нова Загора във вторник. „Ние не сме организатори на блокадата, тя бе спонтанна", аргументира се Боева, която е сред санкционираните. Чрез централата на КНСБ искането за отмяна на санкциите е било изпратено до вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Работниците и служителите са поискали също среща с премиера Пламен Орешарски при визитата му в Стара Загора в петък, за да му връчат отворено писмо. „Хора искат лично да му кажат до каква мизерия са докарани те и семействата им", добави Боева. Еднократната социална помощ от 325 лв, която получиха по-голямата част от хората преди Коледа не е стигнала дори да си покрият многото заеми. Имало домакинства без ток и вода, хора на свободен наем пък всеки момент щели да бъдат изхвърлени от хазаите си.

До протестиращите достигали само откъслечни слухове как вървят преговорите между собствениците и държавата за закупуване на мажоритарния дял на „Ремотекс" от Бъларския енергиен холдинг, както им обеща при последното си идване в Раднево икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев. По последна информация мажоритарният собственик Сабин Спахиев бил свалил исканата цена на 27 млн. лв. Но в тази три пъти по-голяма сума от цената на приватизационната сделка навремето не влизали дълговете на предприятието, които били около 25 млн. лв – за неизплатени данъци и осигуровки, за заплати, кредити и задължения към доставчици и партньори и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай