Работници от "Напоителни системи" блокират Е79

Работници от "Напоителни системи" блокират Е79 | StandartNews.com

Благоевград. Работници и служители на „Напоителни системи" излизат на протест в няколко града в страната. Те не са получавали заплати от месеци, дружеството е пред фалит, а отводняването може да спре, предупреждават те. Един работник вече четвърти ден е в гладна стачка, 1800 души имат забавяне в заплащането. 

 

Служителите на предприятието от клон „Струма - Места" към КТ „Подкрепа" ще проведат протестен митинг от 11.00 часа и ще блокират главен път Е79 /изход Кулата/ до картинг писта Благоевград, съобщиха от синдиката. 

 

Исканията на протестиращите са за изплащане на работните заплати за месеците декември 2013 година, януари и февруари 2014 година, както и внасянето на осигурителните вноски от работодателя за същия период.

 

Огромната задлъжнялост от 25 милиона лева поставя под въпрос важни дейности като отводняване, напояване, изграждане и поддържане на язовирни стени и речни диги. Вече четвърти месец работниците не получават заплати, а задължанията към ЕРП-тата надхвълят 2 милиона лева. Всички 12 клона на "Напоителни системи" са получили предупреждения, че токът им ще бъде спрян, съобщи бТВ. Ако това се случи отводняването спира, а рискът от заливане на земеделски площи и населени места, става съвсем реален. Дружеството отводнява и стратегически обекти, като АЕЦ Козлодуй. При проливни дъждове и спиране на дейностите, високите води могат да блокират достъпа до централата.

 

Бившият директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов е в ареста. Той и още двама бивши шефове са обвинени в съзнателно сключване на неизгодна сделка с бракуван скрап, която е нанесла щети за над половин милион лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай