Конспирацията QAnon: Кой управлява света?

Освен че има много последователи в САЩ, знамето на Q може да бъде забелязано и на крайнодесни митинги в Европа

Конспирацията QAnon: Кой управлява света? | StandartNews.com
  • Най-разпространената конспиративна теория процъфтя по време на пандемията, нейни фенове блеснаха при щурма на Капитолия
  • Освен че има много последователи в САЩ, знамето на Q може да бъде забелязано и на крайнодесни митинги в Европа

При щурма на Капитолия на 6 януари фотографите запечатаха полугол татуиран мъж, който носеше впечатляваща кожена "ушанка" с рога, а лицето му беше изрисувано с цветовете на американския флаг. Светът разбра, че това е 32-годишният Джейк Анджели,  фен на Доналд Тръмп и поддръжник на конспиративния култ QAnon, който редовно е участвал в крайнодесните протести в щата Аризона през миналата година. "Шаманът на Q", както беше наречен след нощта на щурма, твърди, че носи странната си униформа, за да привлече вниманието на медиите и да "разкрие" истината за конспирацията срещу Америка, в която вярва. Джейк Анджели разказва пред журналистите, че е открил "истината" за заговора на илюминатите, билдербергите и т.н., със собствени проучвания в интернет. Сред четивата му е конспиративният наръчник на Уилям Купър "Behold a Pale Horse" ("И ето, бял кон..." - част от библейския текст, описващ апокалипсиса). "В един момент всичко се навърза", казва той в едно от интервютата си, цитирани от Arizona Republic.

QAnon е най-разпространената конспиративна теория в САЩ през последните години. Тя се зароди в началото на мандата на Тръмп като анонимна онлайн мистификация, в която неизвестен автор, твърдящ, че е високопоставен държавен служител, развива идеята, че Америка е управлявана от групировка, заробила правителството, бизнеса и медиите. Единственият човек, който може да я спре, е Доналд Тръмп. Аргументът е, че той има достатъчно пари, за да не е толкова зависим от тях. Тръмп пък определи активистите на QAnon като "хора, които обичат страната ни".
Теорията има много отклонения, а версиите често са противоречиви. Привържениците навързват за доказателства новинарски събития, исторически факти и нумерология, за да стигнат до свои измислени заключения, пише BBC.
Конспирацията обрасва с всевъзможни комбинации от стари и нови теории за "дълбоката държава", омраза срещу евреите, организирана съпротива срещу Covid-мерките за безопасност и др. В различни версии се навързват сатанисти, педофили, канибали и хора-рептили, управляващи света. В употреба влизат и по-новите заблуди, като например,  че 5G антените разпространяват COVID-19. Сред популярните митове са, че Бил Гейтс е създал пандемията от коронавирус и бъдещата ваксина, която съдържа микрочипове, за да ни следи, че COVID-19 е биологично оръжие, което засяга само педофили, а белината е лекарство, че демократите и известните личности се хранят с бебета, че Кенеди е убит от ЦРУ, а 11 септември е "вътрешна работа" на  правителството на Америка. В посланията има също антисемитски мотиви и обвинения срещу Сорос и семейство Ротшилд.
Колкото и налудничави твърдения да се появят онлайн от името на Q, доверието на вярващите в "бранда" е толкова голямо, че са готови да го приемат за чиста истина.
Феновете на QAnon са уверени, че тази битка ще доведе до ден на равносметка, в който видни хора, като бившата кандидатка на демократите за президент - Хилари Клинтън, ще бъдат арестувани и екзекутирани.

Защо Хилари Клинтън?

QAnon започва като конспиративна група, която се базира на "Рizzagate" - конспирация, че Хилари Клинтън управлява център за трафик на деца от пицария.
Всичко започва в началото на ноември 2016 г., когато е хакнат имейлът на мениджъра на кампанията на Клинтън - Джон Подеста, а съобщенията са публикувани от Wikileaks. Според The New York Times, един от имейлите е между Подеста и Джеймс Алефантис, собственик на пицарията Comet Ping Pong във Вашингтон. В съобщението се обсъжда, че Aлефантис е домакин на евентуално набиране на средства за Клинтън.
Според ВВС, потребителите на уебсайта 4Chan започват да спекулират за връзките между Comet Ping Pong и Демократическата партия, като твърдят, че пицарията е седалището на центъра за глобален трафик на деца, воден от Клинтън и Подеста. Споменаването в имейлите на "пица" и "паста" са тълкувани като кодови думи за "момичета" и "момчета". документът с "доказателствата" е публикуван в 4Chan няколко дни преди изборите в САЩ. Теорията на конспирацията се разпространява в някои социални медии и консервативни блогове и набира популярност. Собственикът на ресторанта и персоналът получават множество заплахи за смърт. А един ден в Comet Ping Pong пристига въоръжен мъж от Северна Каролина, за да търси отвлечени деца. И дори стреля с пушка в ресторанта, за да счупи ключалката на склада.
През годините теорията се храни от всякакви "факти". Към нея се пришива дори отслабването на Селин Дион - според теоретиците на конспирацията то е благодарение на химично съединение, добивано от измъчвани деца, за да го ползва холивудския елит. Том Ханкс пък си изкарал гръцки паспорт, защото също бил замесен и искал да се скрие.
Pizzagate се възроди през следващата предизборна година -  2020 г., главно поради QAnon. Сега се разпространява най-вече от деца и тийнейджъри в TikTok, като е станала по-малко партийна и политическа, с по-малко ударение върху Клинтън и повече върху предполагаемия световен елит, който насърчава трафика на деца.

Откъде започва всичко?

През октомври 2017 г. анонимен потребител поства поредица от публикации на стената за съобщения 4chan. Той се подписа като "Q".
Съобщенията му стават известни като "Q капки", написани са на странен език, с лозунги, обещания и про-Тръмп теми. Тонът е конспиративен: "Казах твърде много", "Следвай парите" и "Някои неща трябва да останат класифицирани до самия край." Един от любимите слогани на Q е "Насладете се на шоуто" - препратка към предстоящия апокалипсис - когато светът, какъвто го познаваме, свърши, всеки е зрител. Анонимният автор обещава предварителна информация за това, което ще се случи, а последователите му се чувстват като тайно общество. Това се засилва чрез използването на съкращения и ритуални фрази като "Нищо не може да спре това, което предстои" и "Доверете се на плана".
Q използва защитен с парола "tripcode", видим за други потребители, който се променя от време на време. Съобщенията първо се появяват в 4chan, после в 8chan на 8kun. Ако интернет е една голяма заешка дупка, съдържаща безкрайно много по-малки, QAnon по някакъв начин е намерил пътя си надолу към всички тях, поглъщайки конспиративни теории, пише журналистката Адриен Лафранс в The Atlantic.
Надписът "Където отиде един, отиваме всички", съкратен на "WWG1WGA!", е един от най-популярните слогани на QАnon. Друг гласи: "Следвай белия заек". Някои от последователите са уверени, че зад митичния Q всъщност стои самият Доналд Тръмп.

Всъщност никой не вярва, нали?

Трафикът към социалните мрежи като Facebook, Twitter, Reddit и YouTube нараства от 2017 г. насам и показва, че броят на последователите на QAnon се е увеличил по време на пандемията от коронавируса.
Впоследствие социални медии затегнаха правилата си за съдържанието на QAnon и свалиха стотици акаунти и видеоклипове, поддържащи Q.
Но социологическите проучвания показват, че има поне стотици хиляди, ако не и милиони хора, които вярват в някои от странните теории, предлагани от QAnon. Последователите са насърчавани да привличат свои приятели и близки - поддръжниците на конспирацията наричат това "да им дадеш червеното хапче" - препратка към "Матрицата". А популярността на култа не намалява от събития, които биха го развенчали. Например ранните "Q капки" се фокусираха върху разследването от специалния прокурор Робърт Мюлер. Поддръжниците на QAnon твърдяха, че разследването на  Мюлер за намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. е сложна история за разследване на педофили. Когато то приключи без такова бомбастично разкритие, вече не бе интересно за Q последователите.
Те обаче са на мнение, че в посланията на Q има умишлена дезинформация, което  прави теорията на конспирацията невъзможна за опровержение.

Какви са последиците?

Поддръжниците на QAnon пускат хаштагове и обвиняват в злоупотреби предполагаеми врагове - политиците, знаменитостите и журналистите.
Това обаче не са само заплашителни съобщения онлайн. Twitter съобщава, че е предприел действия срещу QAnon заради потенциална "офлайн вреда".
Явлението QAnon е класифицирано като "национална терористична заплаха" от ФБР миналата година. Конспирацията се появи в платформи, които се свързват с белите супремасисти и крайно десните екстремисти. "И въпреки че не можеш да наречеш последователите на QAnon екстремисти, конспирацията се намира в периферията именно на този екстремизъм", казва Ауфи Галахар.
Няколко привърженици на QAnon са арестувани след отправяне на заплахи или предприемане на офлайн действия. През 2018 г. тежко въоръжен мъж блокира мост над язовир Хувър. По-късно Матю Райт се призна за виновен по обвинение в тероризъм .
Изследване на Pew Research Center от септември 2020 г. установи, че почти половината от американците са чували за QAnon - двойно повече, отколкото са били шест месеца преди това. От тези, които са чували, една пета имат положително отношение.
И за много вярващи QAnon формира основата на тяхната подкрепа за президента Тръмп.
Една откровена привърженичка на QАnon - Марджори Тейлър Грийн от Грузия, беше избрана в Конгреса на САЩ. Майкъл Флин, който за кратко беше съветник по националната сигурност на Тръмп, също се включи в движението.  То става глобално. Знамето на Q може да бъде забелязано на крайнодесни митинги в цяла Европа, пише FP.

В какво е силата му да привлича?

Много хора са разочаровани от институциите, смятат ги за неработещи. Писнало им е от образователната система, финансовата система, медиите, отвращават се от фалшивите новини. "Q ни дава надежда. И е хубаво да се надяваме", казват привърженици.
QAnon продължава хилядолетната традиция на апокалиптично мислене. Култът предлага шанс за овластяване на онези, които се чувстват изостанали. В книгата си от 1957 г. "Преследването на хилядолетието" историкът Норман Кон изследва появата на апокалиптично мислене през вековете и открива нещо общо - това мислене се появява в региони, където се извършват бързи социални и икономически промени и в периоди, когато има огромна пропаст между свръхбогатите и останалите хора.
Според автора това се е случило в Европа по време на кръстоносните походи през 11 век, по време на Черната смърт през 14 век, в долината на Рейн през 16 век, и в Ню Йорк на Уилям Милър през 19 век. Вярно е и за Америка през 21 век.
"Доверете се на плана. Наслаждавайте се на шоуто. Нищо не може да спре това, което предстои".


Q - наследник на Анонимните?

Наследник на Анонимните ли е QAnon? Идеологията им се припокрива в много отношения. Организацията на свободните хакери-анархисти бе особено активна по време на глобалната финансова криза /2008-2012/. Тя прие за своя мисия да се грижи за свободата на словото в Интернет и да напада сайтове, които според нея са във вреда на WikiLeaks. "Хактивистите" действат само в онлайн мрежата и извършват нападения посредством DDOS атаки - блокиране на трафика към дадени сайтове.
"Ние сме против корпорациите и правителствата, които се намесват в Интернет. Ние считаме, че Интернет трябва да е открит и свободен за всички", е тяхната идеология.
Анонимните всъщност се появиха във виртуалното пространство още през 2003 г., но станаха особено известни и активни по време на кризата.
Членовете на организацията, наричани "Anons", са разпознаваеми маските на Гай Фокс, които носят. Тази маска стана известна от киноепопеята на Алън Мур "V като Вендета", където е носена от самотен борец за свобода и противник на правителството и неговите неправди, разказва The Guardian.
В реалността маската, макар и да е символ на вид хакерски активизъм, се превърна в една от най-популярните по целия свят.
Производителят й, компанията за карнавални костюми Rubies, продаваше над 100 000 всяка година, като продуктът се превърна в най-търсеният от своята категория в онлайн оказионите на Amazon. Всъщност в цялата история около анонимната маска има доста голяма доза ирония. От всяка бройка, която Rubies продават, част от печалбата отива за филмовия гигант Warner Bros, направил филма. Забавното е, че Warner е едно от най-големите холивудски студия, филиал на TimeWarner и член на Асоциацията Motion Picture of America - най-големият противник на Anonymous и всъщност тези, срещу чиято политика се бори организацията.
Ето едно от конспиративните послания на Анонимните, отправено на 5 ноември 2011 г.:
"Внимание, жители на земята, ние сме Anonymous
Имаме нужда от вашето внимание, надявайки се да се вслушате в предупрежденията ни.
Вашето средство за комуникация, което толкова обожавате, ще бъде унищожено. Ако си хактивист или просто човек, който би искал да даде свобода на информацията, присъедини се към каузата и унищожи Фейсбук в името на собствената си неприкосновенност на личния живот!
Фейсбук продава вашата информация на правителствени организации и дава нелегален достъп на фирми за сигурнст така, че те да могат да шпионират хора от цял свят. Някои от тези фирми работят за авторитарни правителства, като тези на Египет и Сирия.
Всичко, което правите във Фейсбук, остава във Фейсбук. Дори и да изтриете вашият акаунт, цялата ви персонална информация остава във Фейсбук и може да бъде възтановена по всяко едно време. Ограничаването на настройките ви за поверителност в акаунтът също е заблуда. Фейзбук знае повече за вас дори от семейството ви.
Замислете се за малко и се подгответе за един ден, който ще остане в историята.
Ние сме "Anonymous", ние сме легион, ние не прощаваме, ние не забравяме! Очаквайте ни!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай