Пуснаха тока в Гълъбово, двайсетина села все още са на тъмно

Пуснаха тока в Гълъбово, двайсетина села все още са на тъмно | StandartNews.com

Стара Загора. От събота вечер в Гълъбово и в най-голямото село в общината – Обручище, електроснабдяването бе възстановено. Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков, който участва в заседанието на кризисния щаб в миньорското градче в неделя.

Захранването в кварталите в общинския център и Обручище е било подадено от потопената подстанция, в която едно от разпределитерните устройство се оказало годно. Без ток обаче все още били 6 села в двете съседни общини – Гълъбово и Тополовград. Опитът да им бъде подаден ток от Мини „марица-изток" се оказал неуспешен поради несъвмстимост на ел. мрежите на мините и на ЕВН. На тъмно продължавали да бъдат още и 12 села във Видинско заради непознатато обледяване на проводнците.

Екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението", въгледобивното дружество и общината с достатъчно техника продължавали спешното изграждане на дига около потопената подстанция „Гълъбово" за трайно решаване на проблема с елктроснабдяването. Те са работили до 1 часа след полунощ в събота, но ситуацията се усложнявала от многото вода, която в някои участъци около подстанцията достигала 5 м. В неделния след обяд е било решено да бъде пробита на още едно място дигата на р. Сазлия, за да падне водата около съоръжението. В Старозагорско се е появил и още един риск – опасност от преливане на яз „Ковачево", който може да залее съседния рудник на мините. „Следим постоянно нивото, има още 5 см до критичния обем и при нужда ще започнем постепенено изпускане", заяви шефът на „Мини Марица-изток" Андон Андонов.

От обяд в неделя изпускането на водите от язовир „Копринка" е било увеличено на 50 куб. м /сек. „Няма опасност от нови наводнения, те ще бъдат поети от другия голям язавир в региона - „Жребечево", в които нивота спада и има свободен обем да поеме новата вълна", увери шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Никола Николов.

Най-тревожна оставала ситуацията в Елхово, където тази нощ Тунджа се е покачил с още 5-6 см и угрозата да бъдат залети 100-ина къщи край брега на реката оставала. „Полицията и пожарната поддържат постоянна връзка с хората и при необходимост веднага ще бъдат евакуирани", увери вътрешният министър Вучков. Той призова застрашените домакинства в Елхово да не предприемат самоволни действия, както неизестен тракторист, който посред нощ в събота тръгнал с трактора си назнайно къде край най-опасния участък.

„Въпреки постоянните бедствия не ни минава през ума да възстановяваме някогашното министерство по бедствията и авариите, тогава като че ли две паралелни служби се съревноваваха вместо да работят в синхрон", заяви министър Вучков. Според него най-важното било да има добра кооординация и тя да се осъщестявава от едно място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай