Пуснаха станция за електромобили

Пуснаха станция за електромобили | StandartNews.com

Първата зарядна станция за електромобили вече работи във Варна. Инвестицията е на частна фирма, занимаваща се с преустройство на коли с бензинови двигатели в електрически. Зареждането на ековозилата е безплатно, предаде БНТ. Инвеститорите смело заявяват, че могат да превърнат всяка градска кола в екологична, като сменят за около 20 хил. лв. двигателя й с вътрешно горене с електрически, а половината от сумата е за литиевите батерии.

Още на втората година инвестицията се изплаща, защото няма разходи за гориво, масло и други консумативи. "Десетина коли вече са минали през нас за преоборудване с нов модел литиеви батерии", каза Пламен Георгиев от фирмата инвеститор. Батериите се зареждат за 6 часа, след което колата може да измине 100 км. Парното и климатикът в колата обаче скъсяват пробега. Станцията може да зарежда и електрически мотоскутери, които са все по-предпочитани за придвижване в града.

Варна с обществено зарядно за телефони

Уникален проект за "слънчево зарядно" на телефони ще реализира във Варна изобертателят Стефан Стефанов. Проектът му е спечелил наградата на екологично сдружение "За Земята" през 2012 г. Идеята е да се сглоби гигантско зарядно за мобилни устройства, комбинирано с безжичен интернет с некомерсиална цел. Така варненци ще могат да зареждат мобилните си устройства, да отдъхнат или просто да използват безжичния интернет. За целта дирекция "Култура" и главният архитект на община Варна са дали разрешение станцията да бъде изградена на бетонен постамент до входа на Морската градина между ФКЦ и Радио Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай