Пускат водата в Омуртаг в петък

Пускат водата в Омуртаг в петък  | StandartNews.com

Търговище. В петък ще бъде пусната водата в Омуртаг. Това реши днес кризисният щаб, заяви областният управител на Търговище Емел Расимова.

Благодарение на започналите валежи, нивото на водоизточника се покачва, допълни зам.-управителят на "ВиК" в Търговище Георги Пашов.

Според него, след валежите дебитът на водоизточника се е увеличил двойно. В момента в напорния водоем в Омуртаг постъпват 15-20 л/секунда. Кризисният щаб взе решение водата в града да бъде пусната в петък от 17.00 до 23.00 часа.

Друго решение, което бе оповестено, е, че до Министерството на регионалното развитие ще бъде изпратено искане за допълнителни средства.

С тях трябва да бъде извършен спешен ремонт на участък от 500 метра от трасето, захранващо с вода Омуртаг. Става дума за водопровода от Кипилово до Кънино, уточни областният управител на Търговище Емел Расимова, редаде "Дарик".

В същото време водопроводът от Кипилово до Омуртаг, който е от етернитови тръби, аварира доста често.

Според Героги Пашов само вчера са били отстранени 11 нови аварии. Затова по ремонтните дейности са концентрирани допълнителни техника и екипи от Търговище и Антоново.

Кметът на Омуртаг Неждет Шабан обяви, че за да удовлетвори исканията на протестиращите граждани, другата седмица ще бъде свикано открито заседание на Общинския съвет, като основна точка от дневния ред ще бъде водната криза в града и стъпките за решаването й.

Безводието в Омуртаг предизвика протест пред общината тази сутрин, който блокира общинските служители. Близо трийсетина жители на града застанаха пред сградата рано тази сутрин и не допуснаха никой да влезе на работа близо час. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай