Пускат 8 влака през Карлово (ОБЗОР)

Пускат 8 влака през Карлово (ОБЗОР) | StandartNews.com

БДЖ се среща с кметовете за графика на движение

Осем от спрените влакове, които минават през Карлово, ще бъдат възстановени следващата седмица. Това обеща министърът на транспорта Ивайло Московски. Той пристигна на гарата в града, след като протестиращи и представители на синдикатите в железниците от Карлово, Пловдив и Стара Загора блокираха бързия влак от Бургас за София. Той припомни решението на правителството да се прехвърлят 40 млн. лв. капиталов трансфер към субсидията за "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД. Според министъра това ще позволи на държавния железопътен превозвач да отмени спирането на пътнически влакове. Московски каза, че ще бъде ревизиран графикът за движение на спрените 38 влака, така че превозът на пътници да се осъществява нормално. "Ще бъдат възстановени всички влакове, за които е технически възможно, защото за някои от возилата има предписание, че не са безопасни", каза министърът. "Наредил съм ръководството на БДЖ да проведе срещи с кметовете по места и с тях да бъде обсъдено кои са най-удобните влакове за техните жители, така че да бъде изготвен график за движение, който да отговори на конкретните нужди на хората", допълни той.

Канят Бойко да се вози до Банкя

Протестиращите на Централна гара в София поканиха премиера Бойко Борисов и министрите да пътуват заедно с тях до Банкя с влак на 31 януари. Те поискаха министър-председателят да види колко хора ще се возят в трена. Хората настояват да си поговорят с Борисов за проблемите с жп транспорта и да си зададат неудобните въпроси. Междувременно над 1000 железничари и недоволни от спирането на влакове граждани се събраха на протест в Горна Оряховица в събота. "Не на разрухата в българската железница" беше мотото на митинга. Пред недоволните излезе дете, което рецитира стихотворението "Аз съм българче".

---

Според синдикатите в много краища на страната няма алтернативен превоз. По думите им са събрани над 12 000 подписа в Североизточна България срещу спирането на влаковете. Протестиращите поискаха спешно решаване на проблемите в българската железница в документ, който ще бъде изпратен до парламента и премиера Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай