Сряда,

Първо пълно лунно затъмнение за годината

A
A
A

Първото лунно затъмнение за 2019 г. ще може да се наблюдава от България рано сутринта на 21 януари, съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

Частичните фази на затъмнението започнаха в 5.37 ч. българско време, когато Луната навлезе в земната сянка, а в 6.41 ч. започна пълната фаза, когато Луната изглеждаше червеникавокафява. Около 8.51 ч. бе последният контакт със земната сянка. 

Зрители на bTV, които успешно са заснели уникалното явление, изпратиха снимки в платформата "Аз, Репортерът".

Снимка: Аз, репортерът

Продължителността на затъмнението от земната сянка ще бъде около три часа, а пълното затъмнение ще е около един час. При пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима, а ще е червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи не я достигат пряко, припомня БТА.

Лунното затъмнение ще е видимо и с невъоръжено око, но с помощта на оптически уреди ще могат да се наблюдават по-детайлно промените по лунния диск. Пълното лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Северна и Южна Америка, от голяма част от Европа и Западна Африка - през нощта на 20 срещу 21 януари.

За европейците и африканците пълното лунно затъмнение ще е към края на нощта, малко преди зазоряване. От източната част на континентите явлението няма да се вижда толкова добре заради изгряващото слънце.

Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г. През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички