Проверяват бронята на барeтите

Прокуратурата подхвана акцията, МВР нареди нова проверка в СОБТ

Проверяват бронята на барeтите | StandartNews.com

София. Вълна от проверки и дисциплинарки заля МВР след операцията на баретите в Лясковец. Заради провала на акцията и загиналия полицай Емил Шарков главният секретар на МВР Светлозар Лазаров нареди да се направи пълен анализ на цялото оборудване и снаряжение на Специализирания отряд за борба с тероризма и проверка.

Преди заповедта на Лазаров обаче за пропуски в екипировката заговори главният прокурор Сотир Цацаров. Преди това обаче той съобщи, че може да бъде образувано и дело срещу служители на МВР, ако се открият данни за извършено каквото и да е престъпление в Лясковец. Обвинител номер 1 уточни още, че прокуратурата във Велико Търново е образувала досъдебно производство за акцията по задържането на 53-годишния Петко Петков, който уби баретата Емил Шарков и рани още трима негови колеги.

Разследването има за цел да провери подготовката на операцията и нейното провеждане, за да се разбере какво се е случило. Така обвинител номер 1 отговори на призивите да се образуват дела за престъпна небрежност срещу шефовете на полицията в Лясковец и Велико Търново. По думите му, няма пречка при достатъчно данни такива дела да бъдат образувани. Главният прокурор бе категоричен, че случаят в Лясковец и недостатъците на МВР се използват за елементарни политически цели. "Няма да дам оценка, защото не искам да се присъединя към хора на едните или на другите. За мен хорът на едните има политическа тоналност, която използва тази трагедия и недостатъците в МВР за елементарни политически цели. Много бързо избягахме от реалния проблем. Сякаш чакахме проблемът да стане, за да го политизираме. Втората страна са един куп експерти, всеки от които има реален принос за сегашното състояние на МВР и системата на сигурност. Нищо против телевизионните изяви на тези хора. Но обясняването за неподготвеност, за трагедия и тотална парализа на системата на МВР не им прави чест, защото те самите са работили в тази система. И ако тя е в такова състояние и продуцира такава операция, сигурно и те имат някакъв принос", обясни обвинител номер 1. Той призова да се провери какво е състоянието на техниката, с която работят в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), които проведоха операцията.

Думите му бяха коментар на твърденията на настоящи и бивши служители на отряда, че в деня на акцията униформените са носили т. нар. леки екипировки, които не са ги предпазили достатъчно добре от куршумите на Петко. "Няма значение каква е била каската на командоса, защото нападателят е стрелял от три метра с автомат "Калашников". Щитът на Шарков е бил леко огънат, след като на две места са попаднали куршуми", контрираха ги обаче техни колеги. Те обаче ги критикуват за това, че екип на отряда не е направил лично обход на къщата на Петко преди акцията. Според експерти обаче баретите не е трябвало да правят обиколка предварително, защото така е можело да застрашат операцията. "Въпреки това полицаи отидоха и видно провалиха операцията", коментираха още експертите. "Поредните лъжи и манипулации са медийните спекулации, че в МВР се фалшифицират документи, свързани с трагичния инцидент в Лясковец", заяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Той коментира твърденията, че рапорти от операцията са преправени с цел да се прикрият нарушения.

"Министър Цветлин Йовчев нареди пълна проверка на всички документи от съответните компетентни структури. Тези папки вече се намират в проверяващата комисия, назначена със заповедта на МВР шефа", допълни Маринов. Двамата полицаи, които според главсека на МВР без заповед са заснели къщата на Петко Петков и по този начин са издали операцията, пък са отстранени до приключване на разследването.
Източници на "Стандарт" довериха, че най-вероятно наказание ще отнесе шефът на Областната дирекция във Велико Търново главен инспектор Христо Христов, който е бивш началник на РПУ Горна Оряховица. Една от причините е, че той е бил изключително добре запознат със ситуацията в Лясковец.

Правят и аналитично звено

Четири дирекции, сред които и аналитична, ще има в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), научи "Стандарт". Разчетите за новите структури вече са готови и са пратени за съгласуване на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Според данните аналитичното звено ще преценява определени ситуации и може да взима решения и да съветва баретите по отношение на тактиката за даден обект. В края на миналата година с решение на правителството за промяна в правилника част от функциите на вече несъществуващата дирекция СДОТО преминаха към Специализирания отряд за борба с тероризма. 

Петков отказа да ходи в съда

Великотърновският Апелативен съд ще заседава днес по жалба на стрелеца от Лясковец Петко Петков за наложената му постоянна мярка "задържане под стража". 53-годишният мъж, който уби спецполицая Емил Шарков и рани други трима, все още е в болницата във Велико Търново. Той обжалва мярката си за неотклонение, която му наложи преди дни Окръжният съд в старата столица.

Заседанието е насрочено за 11 часа в Съдебната палата. Задържаният е заявил, че не желае да се явява пред апелативната инстанция, затова делото ще се гледа в присъствието на негов адвокат. Ако мярката на Петков бъде потвърдена и от по-горната инстанция, той ще бъде транспортиран в затворническа болница. В момента задържаният се възстановява в реанимацията след животоспасяваща операция, тъй като при задържането бе ранен в корема. Състоянието му вече е стабилно. Пред болничната стая има денонощен полицейски пост.

Няма свещени крави в МВР, ако съм виновен, си отивам

Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР

Разпореден е пълен анализ на тактическите способи, използвани от СОБТ, подготовката им и бойния ред в съответствие със снаряжението и техническото оборудване. Задължително е и да се поднови практиката за използването на експерти от специализираните части на страните членки на НАТО в съответствие с последните рискови фактори в световен мащаб. Акцията в Лясковец не бе проведена като самоцел, а по едно образувано досъдебно производство за притежание на незаконно оръжие и действията са извършени след съдебно решение. Преценено е, че има непосредствена заплаха за децата в училището. Важно е да се знае, че записи, скици, планове и снимки са предадени на СОБТ още на 7 март. Започнати са съответните проверки и те ще установят истината.
Допускам, само казвам допускам, и не искам да влизам в детайли, че след възникване на престрелката е направен опит от трета страна най-вероятно да се стреля с халосни патрони, може би отвън, за да се привлече вниманието му в друга посока, за да могат колегите най-вероятно да се изтеглят. Само допускам.
Аз съм изпълнил закона - ако в хода на проверката се установи и най-малкото нарушение от моя страна, разбира се, че ще подам оставка. Няма свещени крави в МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай