Проверяваме дали има злоупотреба с личните ни данни

Проверяваме дали има злоупотреба с личните ни данни | StandartNews.com

София. От сряда на сайта на Централната избирателна комисия всеки може да провери дали ЕГН-то му фигурира в списъците, които са подали в ЦИК партиите за вота. За целта трябва да изберете секцията "за избиратели".

Проверката става чрез въвеждане на персонален код, който може да получите на имейл-а си, като предоставите трите си имена, ЕГН и електронния си адрес. Въвеждате кода в сайта на ЦИК и отново единния си граждански номер и за секунди на екрана се появява резултатът.

Ако останете изненадани от това, че според предадените в ЦИК подписки подкрепяте някоя партия за участието й в изборите, трябва да се обърнете към Комисията за защита на личните данни. Най-лесно това става през интернет. На сайта на Комисията има формуляр на жалбата, която трябва да подадете. Това може да стане както лично, така и с писмо или по факс.

На последния вот през май, когато избирахме депутати за Европарламента, над 1 300 граждани са подали жалби и сигнали, че е злоупотребено с личните им данни.

Преди месец от Комисията за личните данни предупредиха, че при сега действащия Изборен кодекс е невъзможно да се идентифицира конкретната политическа партия, която е злоупотребила с лични данни, ако тя е част от коалиция, както и конкретният човек, внесъл фалшиви подписи.

Изборното законодателство остава същото и за предстоящите парламентарни избори през месец октомври.

Освен в Комисията за защита на личните данни, можем да изпратим сигнала си и в прокуратурата. От комисията припомнят, че гражданите имат правна възможност, при констатиране на нарушения, да упражнят правата си и по съдебен ред, а при съмнение за престъпление – пред съответната прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай