Протестират служителите на "Напоителни системи"

Протестират служителите на "Напоителни системи" | StandartNews.com

Благоевград. Над 100 души от държавното предприятие "Напоителни системи", клон "Струма-Места", се събраха на протест на главен път Е-79. Над 60 полицаи пазят много зорко и засега няма опити да бъде блокиран пътят. Протестиращите скандират "Искаме си заплатите" и заплашват, че ще продължат с протестите, ако не им бъдат изплатени в най-кратки срокове дължимите заплати за декември, януари и февруари. Необходими са 15 милиона лева, за да бъдат погасени задълженията на предприятието към работниците и служителите. 

 

Много от хората не могат да си плащат сметките за ток и вода, както и да обслужват кредитите си към банки, на някои вече е спряно електричеството в домовете. Работниците са принудени да разчитат за оцеляването си на родителите си пенсионери, което е унизително. Протестиращите са категорични, че заслужават друго отношение от държавата, тъй като се грижат за националната сигурност на страната, като осигуряват не само поливането на земеделски земи, но и защитават населението, инфраструктурата и земята от наводнения. "Държавата трябва да се грижи за своите работници", смятат те. 

 

Председателят на федерацията по земеделие към КНСБ Светла Василева каза, че е унизително всеки път хората да си получават заплатите само благодарение на протести. От 4 години насам винаги има забавяне на възнагражденията, посочи тя. Търпението на хората се е изчерпало и те се надяват протестът да накара управляващите да им изплатят заплатите, които са заработили, "а не са подаяние или милостиня".

"Не бива всяко правителство да обвинява предходното, тъй като знаем всяко от тях по колко милиона източи от "Напоителни системи", посочи Василева и добави: "Всички казват, че това дружество е необходимо на държавата, но нищо не правят, за да решат проблема".

 

протестиращите са категорични, че митингът им е социален, а не политически. Някои от протестиращите се заканиха, че няма да пускат вода по каналите и ще провалят земеделската реколта, ако не получат в най-скоро време всичките си забавени пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай