Протестиращите няма да правят партия

Първата пресконференция на Протестна мрежа започна със скандал

Протестиращите няма да правят партия | StandartNews.com

София. Протестиращите няма да правят политическа партия, заявиха говорителите на Протестна мрежа на първата пресконференция на представители на антиправителствените протести в БТА. Те отрекоха връзки с която и да е от съществуващите и новосъздадени партии. Бяха запитани за всяка от парламентарно представените и непредставените партии поотделно и за всяка поотделно съобщиха, че не планират съвместни политически проекти.

На въпрос в какво ще се изразява техният принос в политическия живот, след като няма да се борят за властта, протестиращите отговориха, че смисълът на Протестната мрежа е да се оказва граждански контрол върху всяка власт и всяка партия да си вършат работата коректно и прозрачно. Мрежата се създава с цел обмен на мнения и идеи между всички граждани, които имат позиция, и така те по-лесно могат да се обединяват в групи за натиск при нередности в управлението.

Първата пресконференция на Протестна мрежа започна със скандал. Представители на движение "Свобода", станало известно покрай февруарските протести, взеха думата от журналистите и се заеха с лични нападки на висок тон срещу една от организаторите - маркетинговият специалист Жюстин Томс. На поканата да напуснат, хората от "Свобода" се възпротивиха физически в опит да провалят пресконференцията. Журналистите търпеливо изчакаха полицията да ги изведе от залата. Провокаторите бяха изпратени с аплодисменти и викове "Оставка", след което събитието продължи нормално.

Един от първите въпроси беше за финансирането на тематичните пърформънси, които направиха впечатление и на чуждестранните медии. Организаторите съобщиха ориентировъчни цени за материалите, като се оказа, че самите протестиращи осъществяват идеите си с лични средства и те не струват много, включително и техни приятели им услужват с реквизит.

Един от двамата организатори на безплатното кафе в инициативата "На кафе пред парламента", Георги Илиев, съобщи, че заедно с негов приятел са решили да преброят по този начин протестиращите, занесли са своя кафе машина и за да купят кафе за следващия ден, са сложили кутийка за дарения. След покриване на разходите за кафето са останали пари, които протестиращите са дарили на църква.

Стана ясно, че организацията предстои да издава вестник, който ще се разпространява безплатно в PDF формат. Съдържанието в него ще се генерира от участници в протестите, пишещи в лични блогове и профили. 

Пресконференцията е първата публична изява на Протестна мрежа - обща среда на взаимодействие, създадена от активни участници в протестите срещу правителството. Мрежата е изградена на хоризонтален принцип от онлайн и "живи" групи за натиск, съобщават организаторите. Тя няма за цел да води диалог с правителството, защото исканията й се свеждат до оставка и провеждане на демократични избори. Днес в БТА Мрежата представя своите първи говорители. Те нямат претенцията да представляват всички протестиращи - всеки участник в протестите има своето място в мрежата, може да изрази своето мнение. Участваха Жюстин Томс, Иван Димитров, Лъчезар Косев, Асен Генов, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев и Теодор Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай