Протестът търси хората с паветата

Биячи извадиха чукове от храстите, за да къртят плочки, твърдят бунтари

Протестът търси хората с паветата | StandartNews.com

София. Бунтарите на площада търсят кои бяха провокаторите сред тях, които във вторник вечерта мятаха камъни и къртеха плочки от тротоарите. Те не желаят повече тези хора да дискредитират мирното лице на недоволните. "Протестът е мирен, на него ходят майки с деца, това е бунт срещу системата, той е най-важен, не боят", пишеха стотици във форума на най-голямата група #ДАНСwithme.

Затова, освен че се разграничават от тях, те ще се опитат да ги изолират от редиците си.

"Провокатори се опитаха да извадят пистолетите от кобурите на поне 4 колеги полицаи. Това бе част от бруталната провокация срещу униформените", разказа за "Стандарт" Анна Витанова от специализираното подразделение за борба с масовите безредици. Тя бе част от 50-те униформени, които тръгнали от парламента на бегом, за да осигурят коридор за автобуса, който не успя да изведе министрите и депутатите от парламента. В този момент полицаите били въоръжени, но когато видeли ситуацията, по-късно оставили оръжието в камионетките.

"За 40-те дни охрана на протестите познавам по лице повечето от митингуващите. Те са мирни хора. Когато говорех с тях и им обяснявах какво трябва да направим, вдигаха ръце и казваха: Бутат ни отзад", разказва Витанова. "Зад тях имаше хора, които буквално като пластелин моделираха движението на предните редици. След това самите провокатори излязоха отпред. И започнаха да ни удрят с палки и пръчки по краката, а също и нагоре по телата ни", продължава разговора си Витанова. Агресивните младежи хвърляли камъни и бутилки. Полицайката е една от пострадалите - залели лявата част от лиценото й с нещо като течен парафин или восък. Друг от офицерите от взвода е със счупена ръка, има ранени с охлузвнания и рани по главите.

Очевидци пък разказаха, че къртенето на плочки, павета, бордюри и колчета била предварително организирана акция. Тумба яки момчета съвсем целенасочено веднага, след като пристигнали в района след 22 ч, извадили предварително оставени в храстите на градинката до парламента чукове. С тях започнали да къртят настилката по ул. "Оборище" отстрани на Художествената академия и жълти павета от площада около храма "Александър Невски". По-късно към тях се присъединили и други от протестиращите. С извадените плочки и бордюри бе наредена близо метър висока барикада. Целта бе така да се попречи извозването с автобуси и автомобили на депутати откъм "Оборище".

Изкъртиха павета и плочки от "Оборище"

На 30 хил. лв. се оценяват щетите от изкъртените в нощта на сблъсъците бордюри, плочки, колчета и павета в близост до парламента, съобщиха от Столична община. С тях част от протестиращите издигнаха барикада, за да попречат автомобили и автобуси да извозят депутатите от сградата на Народното събрание. Протестиращи са извадили наскоро поставените плочи по тротоара на улица "Оборище". Извадени са и десетки жълти павета от бул. "Цар Освободител".

За преграда протестиращите използваха и контейнери за смет. Рано вчера сутринта служители от Чистотата прибраха отломките от погрома.

"Софиянци да пазят града, в който живеят", призова по този повод кметът Йорданка Фандъкова. Градоначалникът отправи и апел към политиците да проявят разум и диалог, а не конфронтация.

Ройтерс: Кабинетът не успя да ги укроти

Драматичните събития на 40-ия ден от протеста бяха сред водещите теми в световните медии. "Ройтерс" разказа за издигнатите барикади, за виковете "Мафия!, "Оставка!" и "Червени боклуци". Правителството не успя да укроти общественото недоволство в най-бедната и една от най-корумпираните държави в ЕС, написа агенцията. ББС подчерта изразената от еврокомисаря и заместник-председател на ЕК Вивиан Рединг симпатия и подкрепа за протестиращите. Според "Ню Йорк таймс" България постепенно привиква да протестира. И посочва, че миналото лято демонстрации на еколози блокираха главно софийско кръстовище и станаха причина за промяна на закона за горите. Български депутати и министри бяха обсадени в парламента, написаха "Либерасион" и "Монд". След самозапалвания и протести срещу бедността, довели до падането на предишното правителство, сега новото правителство също е изложено на натиск, посочиха френските издания, цитирани от Медиапул. Италианският "Република" написа, че случващото се само задълбочава кризата в най-бедната страна в Европа, започнала от началото на годината. Катарският тв канал "Ал Джазира" също изтъкна възгласите "Мафия!" и "Оставка!". И руската агенция РИА "Новости" публикува на уебсайта си информация за случилото се в центъра на София.

МВР знае кой е подстрекател

Имаме информация за това, кой е престъпник, кой е подстрекател и кой какво иска от протестите, но ще я дадем, когато се стигне до съд. Тогава ще назовем публично имената на тези хора, но само когато са с обвинителни актове, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред bTV. Той отрече да е имало внедрени полицаи сред протестиращите. Имало е и осигурен психолог в нощта на сблъскванията, който също е давал мнение, как да се действа. МВР не използва дадените правомощия срещу протестиращите, а те никак не са малко, уточни главният секретар. Той посочи, че досега не се е прибягвало до средства, които са обичайни за полицията, включително водни оръдия и други средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай