Протестът изпрати депутатите на море

Протестът изпрати депутатите на море  | StandartNews.com

София. В последния работен ден на парламента за тази сесия се очаква протестът през деня да е най-масов. Бунтарите призовават всички привърженици да си вземат почивен ден в петък, за да могат да са пред сградата на Народното събрание.

Целта е да се опитат да им препречат пътя и отново да ги обсадят в парламента. "Да отложим поне с малко отпуската им, не са толкова уморени. Ако искат да си почиват, да подават оставка", пишат бунтари в Facebook. Други протестиращи призовават всеки да дойде с плакат "Ние им казваме "Оставка", те разбират "Отпуска"", за да покажат несъгласието си с лятната ваканция на депутатите.

Планиран е и пешеходен поход от София до резиденцията. "Целта е да не се позволи на депутатите да забравят, че им искаме оставката", обясняват бунтарите, като допълват, че така може да се присъединят и още повече хора от градовете, през които минават.

Гамен удари студентка, арести за без документи

Неизвестен удари през лицето студентката от Франкфурт Фани Ваклева и минути след това бе задържан светкавично от полицаите близо до пешеходната пътека срещу Ректората. Ваклева била с родителите си и с известната тенис треньорка Юлия Берберян. "Удари ме, само защото съм била със свирка и ми каза, че заслужавам да умра", обясни за "Стандарт" момичето, което било на протеста пред сградата на парламента. Задържаният бил агресивен и към родителите й. Екшън се разигра и около храм-паметника "Александър Невски". Около обяд бе арестуван и 37-годишен мъж от Козлодуй. Униформените му наредиха да си даде личната карта за проверка, но тъй като той отказа, бе отведен чрез сила за неизпълнение на полицейска заповед. Останалите протестиращи ужасено гледаха как 5 полицаи го влачат към патрулката. И поискаха от полицаите да се легитимират. Броени минути след първия арест случката се повтори. Младеж на около 25 години не си даде документите за проверка и бе отведен от униформените. Протестиращите обаче се застъпиха за него и, след като му записаха личните данни, го освободиха.

Прекъснаха кафето на Мая

Протестът прекъсна среща на Мая Манолова снощи. Бунтарите научили, че зам.-председателят на парламента седяла в заведение на улица "Съборна" и веднага се насочили натам. Тя обаче успяла бързо да си тръгне, преди да се съберат достатъчно протестиращи, които отново да я блокират. Преди няколко дни тя бе обградена от бунтари пред бившия Партиен дом, които я засипаха с въпроси.

Башев иска почивка от кметуването

Депутатите да четат не само правилника си, но и Кодекса на труда. Затова призова от трибуната избраникът от ДПС Ахмед Башев по време на разгорещените дебати колко да е депутатската ваканция. "Ако някой е почивал и има резервация в Евксиноград, аз идвам от кметската власт и съм работил по 12 часа на ден и имам нужда от почивка", призна чистосърдечно Башев. Бившият кмет на Гърмен допълни, че има нужда да се възстанови от тежката работа. "Освен че съм работил в общината, съм работил и в селското стопанство, за да изхранвам семейството си", сподели той от трибуната. В крайна сметка депутатите си гласуваха ваканция от 5 до 31 август. Запознати коментираха, че по правилник почивката на народните избраници е по-дълга и дори в момента е съкратена с 4 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай