Протест срещу незаконните ромски постройки в Гърмен

Протест срещу незаконните ромски постройки в Гърмен  | StandartNews.com

Да не се правят опити за узаконяване на незаконните ромски постройки в квартал „Кремиковци", а да се изпълнят заповедите на ДНСК и да се съборят. За това се обявиха близо 200 души, които излязоха на протест на площада в Гърмен в сряда вечерта. Причина за действията им е предложението на кмета на общината Минка Капитанова да се изготви Подробен устройствен план за неправомерно вдигнатите сгради в ромската махала. То обаче бе отхвърлено от общинския съвет.

„Не може да се иска узаконяване на нещо незаконно. За неправомерно вдигнатите 124 сгради в ромската махала има заповеди на ДНСК за премахването им. Но миналата година през лятото при две акции се бутнаха само 10 постройки. На тяхно място са построени други незаконни бараки", заяви председателят на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен" Иван Кременлиев. Протестиращите негодуват от бездействието на местната власт и на държавата срещу незаконните строежи в ромската махала край село Марчево.

„1 година след бунтовете ни срещу ромските набези и беззакония нищо не се е променило. Искаме да напомним, че не сме забравили обещанията, които не се изпълниха. Те бяха за ограничаване на кражбите, за край на незаконното строителство в квартал "Кремиковци", за спиране на нелегалното заселване на роми от други краища на страната в ромската махала", заявиха те. Протест ще има и днес от 17,00 часа, когато ще се проведе сесия на общинския съвет. „Искаме ясно да кажем, че няма да позволим да се узаконят незаконните ромски постройки", уточни Кременлиев.

Повечето общински съветници са против изготвянето на ПУП. Те смятат, че трябва да се проведе широк обществен дебат с участието и на двете страни, за да се търси решение на проблема и премахване на напрежението между българи и роми.
Продължавам да смятам, че това е начинът – да се извърви цялата процедура за узаконяване на постройките. Но някои се опитват да създават излишно напрежение, каза преди дни кметът Минка Капитанова.

И Петрич търси решение на проблема с ромските беззакония

Широк обществен дебат ще има в Петрич по проблема с ромските беззакония. Срещата ще се проведе на 17 май, десетина организации вече са заявили участие. Инициатори са ВМРО - БНД и фен клубът „Блу бойс" на Левски в южния град. Техни представители вече проведоха разговор с кмета Димитър Бръчков.

Целта е общината и държавата да се справят с престъпността и беззаконието при строителството на бараки в ромската махала, както и с пришълците там от различни краища на страната.

„Подкрепяме подобна инициатива. Крайно време е да се сложи ред в ромските квартали. Не може да не се знае кой живее там, има хора без документи. Наясно сме, че такива проблеми не се решават за ден и два, но общественият дебат е едно добро начало. Важно е ромите да знаят, че законът трябва да се спазва, който го наруши, да си носи отговорността", коментират петричани. Инициаторите пък смятат, че е време общинското звено „Общинска охрана" да се преобразува в общинска полиция. Целта е служителите да имат по-големи правомощия при констатиране на нарушения и налагане на санкции. „Ще искаме конкретни действия от община и държава, няма да позволим проблемът да се забрави за 3 дни. Нямаме нищо против ромите, но искаме да се спазват законите на страната", твърдят фенове на „Левски", които са подкрепени и от феновете на ЦСКА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай