Пророчески думи на Даяна. 10 мита за принцесата

Четвърт век след смъртта си, майката на Уилям и Хари остава за британците икона

Пророчески думи на Даяна. 10 мита за принцесата | StandartNews.com
  • Четвърт век след смъртта си, майката на Уилям и Хари остава за британците икона

 

ИСТОРИЯТА.

Минути преди Биг Бенд да отброи началото на 30 август 1997 г., британците загубиха най-обичаната си принцеса. Приказката свърши за 36-годишната Даяна, която заедно с приятеля й Доди Файед, напуснат Рица в Париж след вечеря. Излизат от задната част на хотела, за да избягат от папараците. Качват се на Mercedes S-280, който е управляван от Анри Пол. Лимузината се блъска в стълб в тунел под моста Алма на по-малко от две мили от хотела. Пол и Файед умират на място, а Даяна остава жива само до болницата. Великобритания  потъва в скръб и се изпълва с гняв срещу короната.

Вече четвърт век митовете и легендите за живота на майката на принцовете Уилям и Хари не секват. Ето някои от тях:

1. Била е бременна

Това е най-голямата загадка около смъртта на принцесата. Бащата на Доди твърдеше, че лично принцесата му споделила, че чака трето дето и то е от сина му. Авторката на фитовия роман: Когато кучетата не лаят, казва, че са се опитали да прегледат кръвните й проби, за да проверят дали съдържат хормони на бременността, но принцесата е имала много кръвопреливания. Затова се наложило да вземат проби от кръвта, под седалката й в Мерцедеса. Те показали, че не е бременна.

Френски журналист обаче цитира таен документ от архивите на парижка болница доказващ, че в момента на смъртта си принцесата е била бременна в десетата седмица. Само че има една подробност... връзката й с Доди е била от около месец. Това пък подхрани друга версия за смъртта на принцесата: Доди изпаднал в ярости е провокирал катастрофата.

2. Предвидила е смъртта си

Бележката на Мишкон, както получи популярност, съдържа пророческите думи на Даяна, че ще бъде убита при катастрофа, която е инсценирана. Тя е написана от правния съветник Виктор Мишкон през 1995 г., когато са се видели и той не е взел думите й на сериозно. Предал е записа на разговора на британски полицаи година по-късно, той обаче се пенсионирал. Едва шест години след злополуката френските разследващи получават бележката, а братята на принцесата научили за нея едва 10 години по-късно. Даяна не казала кой е източникът й, но била уверена, че катастрофа ще има до април 1996 г. Трагедията става в края на август.

3. Тя поискала развод

Не е вярно. Мит е, че принцът е станал храбър или че принцесата не можела повече да понася обидите. Никой от тях не е дръзнал да развали брака. Истината разказва кралски биограф. Тактично кралицата събрала съпрузите и ги посъветвала да се разведат. След като нищо не последвало, по-късно им изпратила напомнящо писмо. Дни по-късно, през февруари 1996 година, Даяна ядосала Нейно Величество като сама направила съобщение за развода им с изявление: "Принцесата на Уелс е приела предложението на принц Чарлз за развод. Тя ще продължи са участва във всички решения, засягащи децата и ще остане в Кенсингтънския дворец с кабинет в двореца Сейнт Джеймс". От двореца побързали да опровергаят съобщението като потвърдили, че Даяна и Чарлз са се срещнали, но не са обсъждали детайли по уреждането на развода, както и бъдещата роля на принцесата. Официалният развод идва на 28 август 1996 година, Даяна запазва титлата принцеса на Уелс, но вече не се обръщат към нея с Ваше Кралско Височество.

4. Даяна щяла да се омъжва за Доди

Мохамед Файед винаги е твърдял, че синът му е искал ръката на принцесата, но британското кралско семейство поръчало убийството, за да не се омъжи за египетски мюсюлманин. Един от биографите на принцесата също казва, че Доди е решил да предложи на Даяна в нощта на катастрофата. Той е купил пръстен в Repossi Jewellers. Бил е с надпис "Dis-moi Oui" (Кажи ми да) и го открили в апартамента на Файед след смъртта. Приятелка на Даяна обаче твърди обратното. Принцесата била казала, че има намерение да се омъжи за Доди толкова, колкото "да й се появят пъпки на лицето".

5. Как научават Уилям и Хари

Доскоро се твърдеше, че бащата е отишъл в стаята на децата, за да им съобщи за смъртта на Даяна. Но се оказа, че друг е лошия вестоносец - една от бавачките. Уилям разказа как дълги години за него Шотландия е навявала само тъга. Спомня си как изпаднал в шок и намерил уединение в църквата Crathie Kirk. За Хари най-кошмарно е било погребението. "Майка ми току-що беше починала, а аз трябваше да вървя дълго след ковчега й, заобиколен от хиляди хора, които ме гледаха". Поклонението на Даяна е в Уестминстърското абатство на 6 септември 1997 година, присъстват 2 хиляди души, а 2 милиарда и половина са го гледали по целия свят. В памет на принцесата Елтън Джон изпълнява нова версия на песента "Candle in the wind" на погребението. Даяна е погребана на остров в Алторп, близо до семейния дом на Спенсър в Нортъмптъншир.

6. Чарлз харесал Даяна от пръв поглед

Не е вярно. Даяна твърди, тя и Чарлз се срещат само 13 пъти преди да се оженят. Двамата се запознават през 1977 г., когато Чарлз - който тогава се среща с по-голямата сестра на Даяна, лейди Сара Спенсър - присъства на парти в имението Елторп на семейство Спенсър.

Едва 3 години по-късно принцът започва да гледа на Даяна като на потенциална приятелка.

За да се укроти общественото мнение от връзката с Камила, Чарлз кани Даяна да прекара един уикенд в имението на семейството му, Балморал. Тогава именно кралското семейство преценило, че скромната, но будна млада жена е идеален кандидат за брак. Чарлз и Даяна се оженват на 29 юли 1981 година в лондонската катедрала Сейнт Пол, три седмици след 20-ия рожден ден на Даяна.

7. Първи принц се жени за обикновена британка

Въпреки че в продължение на векове кралските бракове служат на определена цел, а любовта рядко е част от уравнението, съществуват забележителни изключения: През 1464 г. Едуард IV тайно се жени за някоя си Елизабет Уудвил, осуетявайки надеждите на съветниците си да преговарят за дипломатически изгоден брак. Почти 70 години по-късно внукът на Едуард, Хенри VIII, се отделя от католическата църква, за да бъде с Ан Болейн. И все пак, Даяна е първият британски гражданин, който се жени за престолонаследника от поне 300 г.

Последната такава жена е Ан Хайд, дъщеря на един от съветниците на сваления английски крал Чарлз II. Тя се среща с наследника на трона - по-малкия брат на Чарлз, бъдещия Джеймс II - докато двамата са заточени в Холандия. Женят се през 1660 г, но заради скандалната си репутация, Ан е отритната.

8.Петното върху булчинската рокля

Едва ли е останала тайна за прословутата булчинска рокля на Даяна, променила модата. Знае се как тя е шашнала Дейвид Емануел, решил да не кандидатства за дизайнер на дрехата, но получил обаждане от бъдещата принцеса с думите: Здравейте, аз съм! Измежду легендите за шотландските буби, направили коприната, елечето на кралица Мери, дало дантелата, отрязаното парче от невиждания 7-метров воал, който не се побирал в ателието и скритата от Даяна подкова с диаманти, подарък от дизайнерите, най-непозната е историята с петното. Докато я обличат, Даяна с треперещи ръце разлива парфюма на Quelques Fleurs върху дрехата. Опитвала се е да нанесе аромата на китките си. За да скрие петното, гримьорката посъветвала младата принцеса да държи мястото на роклята си, сякаш го повдига, за да не я настъпи.

9.Искала да се самоубие заради Камила

Едни приписват на Даяна думите: Бях толкова влюбена, че не можех да откъсна поглед от Чарлз. Други обаче твърдят обратното. През 2017 г. нечувани касети, записани от Даяна между 1992 и 1993 г. са излъчени в документален филм. Те разкриват как Даяна обявява сватбата за "най-лошия ден в живота ми". И добавя: "Ако можех да напиша собствен сценарий, щях да накарам съпругът ми да си отиде със своята жена [Камила]".

Според тайния дневник на принцесата, тя не харесвала живота си и била готова да приключи с него, въпреки бременността с Уилям. Дори направила опит за самоубийство. Дневникът бил предаден в редакцията на австралийското списание New Idea, което пък публикува новината 23 години след смъртта на принцесата.

 10. Най-скъпият автограф

Вярно е, че нейният подпис е сред най-скъпите в света, но първенството държи парафа на Мерилин Монро, който бе купен за близо 200 000 долара. Този на Даяна се продаде за 12 400 долара и бе върху картичка от "Свети Валентин", адресирана до сервитьора Джордж.

Даяна е на трето място в класацията за стоте велики британци, като отстъпва само на Уинстън Чърчил и строителния инженер Изъмбард Кингдъм Брунел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай