Прокуратурата обяви за Мизия, има смущаващи пропуски

Прокуратурата обяви за Мизия, има смущаващи пропуски | StandartNews.com

Невиждано природно бедствие е причинило наводнението в Мизия миналото лято. Това стана ясно на брифинг днес, съобщи "Конкурент". Наблюдаващият прокурор от държавното обвинение в Оряхово Владимир Сираков, на когото е възложен случаят, представи данните от обемния доклад.

Едни от най-добрите специалисти у нас са категорични, че данни за друго наводнение от този мащаб не е записано в историята. Също според експерти, това би могло да се случи веднъж на 1000 години. Между 60 и 80 млн. куб. м. вода е преминала през Мизия. Язовирите обаче не са причина по никакъв начин за опостушителната стихия.

Окръжната прокуратура във Враца започва ново разследване по отношение на общинската и областната управа и действията им по време на бедствието, съобщи прокурор Сираков. Задачата на държавните обвинители е да преценят имало ли е пропуски при организацията. Прокурорът беше категоричен, че кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски е имал по закон правомощията да евакуира населението дни преди бедствието, тъй като е могло да се направи прогноза, че такова предстои, с оглед опустошителната стихия в селата от община Враца, а впоследствие Борован и Бяла Слатина.

Смущаващи факти са констатирани по време на разследването относно проверките на язовирите от страна на областната управа, която е ангажирана с това. Прокурор Владимир Сираков заяви, че водоемите са проверявани избирателно, но подчерта, че и той няма представа на какъв принцип е правено това. Подобно нарушение е констатирано и през 2014 г., а и за изминалите 2013 и 2012 г.

Когато от прокуратурата поискали информация за броя на язовирите от водосбора на река Скът, от Басейнова дирекция заявили, че те са 32. Оказало се обаче, че има още 8 водоема, за които дирекцията явно не знае. Този пропуск констатирали при проверките на място от прокуратурата и националната следствена служба.

Всяка една институция, независимо общинска или държавна, е била ангажирана с разследването за бедствието в Мизия. Освен направените 41 огледа на язовири и 37 рибарника в 40-те тома информация експертите събирали данни и от различни служби и институции. Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) се е включила също в разследването. Разпитаните свидетели са над 170.

Прокурорът Владимир Сираков заяви, че подобно разследване не е правено никога у нас. Използвани са едни от най-добрите експерти, които да дадат заключението си. Той заяви, че при досегашни такива ситуации в България, в повечето случаи е било ясно, че наводнението на дадено населено място е било причинено от конкретен язовир или друг водоем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай