Производители: Хлябът няма да поскъпва

Производители: Хлябът няма да поскъпва | StandartNews.com

София. Не се очаква повишение на цената на хляба, увериха и производителите на жито и представители на големите браншови асоциации в областта на зърнопроизводството и хлебарството. 

"Редукция на реколтата ще има - след трудната есен на 2013 г. и тежките обработки тогава, имахме благоприятна, мека зима с валежи, която компенсира изоставането в развитието на пшеницата. Пролетта бе необичайно хладна за България и поройните дъждове и градушки в Североизточна и Северозападна България засегнаха голяма част от площите. От друга страна дъждовната пролет бе инкубатор за болести и неприятели, с които водим постоянна борба. И ако преди това се изчерпваше с обеззаразяване на семената, сега посевите бяха третирани неколкократно. Появиха се и нетипичните за нашата страна икономически важни болести като жълта и кафява ръжда, така че намаление в реколтата ще има", коментира зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, чиято семейна фирма обработва 6 500 декара с пшеница, цитиран от бТВ.

Той смята, че са нереалистични прогнозите на земеделското министерство, че при жътвата ще бъдат прибрани около 5 милиона тона пшеница. "Това са бомбастични цифри, за които имахме надежда до април-май. В момента прогнозите са по-близки до 4 милиона тона", заяви Вукодинов.

През миналата година стопаните са прибрали 4,6-4,7 млн. тона жито.

Вчера земеделският министър Димитър Греков обяви, че общият размер на засегнатите от поройните дъждове и градушките площи е 375 000 дка. Не всички обаче са напълно унищожени, в голяма част от тях има само полягване на пшеницата.

"До този момент напълно пропадналите площи възлизат на 59 874 дка, като служителите на областните дирекции "Земеделие" продължават да обикалят по места и да съставят констативни протоколи. След като в края на месец септември бъдат уточнени окончателните данни за пропадналите площи със земеделски култури, ще видим с какъв ресурс разполагаме, за да компенсиране земеделските производители с държавна помощ", увери Греков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай