Програмисти с идея да купят цяло ИТ село

Програмисти с идея да купят цяло ИТ село | StandartNews.com

Една любопитна идея обиколи социалните мрежи и стана изключително вирална за кратко време. Младият програмист Иван Куков е авторът на проекта обезлюдени села да бъдат „изкупени" и населени със специалисти по програмиране, разработчици на софтуер и като цяло хора с професии, които могат да се упражняват дистанционно. Идеята му „ИТ село" бе сред най-коментираните в конкурса „Купи село, създай по-добро място за живеене в България", част от кампанията в социалните мрежи на „Купувайте повече български стоки". Целта бе да се съберат идеи как българското село да стане по-желано и по-привлекателно място за живеене.

Идеята на Иван Куков за ИТ село се заражда от гостуванията му в различни села, пише agronovinite.com. При прекия си досег до тази съвсем различна среда на живот той разбира, че е привлечен от спокойния живот, чистия въздух и сърдечните усмивки на хората, живеещи на село.

Професията на Иван не е обвързана с конкретна локация, следователно може да се върши от която и да е точка на света, само при налични интернет и стабилно електрозахранване. Според Иван, пренаселването в големите градове е породено от липса на работни места за младите хора, а в едно ИТ село програмистите могат да съчетаят с професията си много други дейности, свързани с природата, като примерно пчеларство и градинарство.

В същността си идеята е наистина проста: 40-50 млади двойки програмисти да закупят къщи на село, като всеки работи от къщи или от импровизирана "офис" сграда. "Специалистите в ИТ индустрията са добре информирани и имат добра обща култура, много от тях с радост биха комбинирали работното си ежедневие с някоя дейност като отглеждане на пчели или градинарство", смята Иван.

Идеята му би имала много положителни следствия, тъй като при заселване на голяма група от ИТ специалисти, по естествен път се откриват работни места за хора с други професии, поради нужда от детска градина, училище, медицински грижи, частна охрана , кафенета и ресторанти и др. Предвидена е дори идея за работа на по-възрастни хора, които да обслужват малки частни градини с зеленчуци, за 2-3 семейства. Предвижда се създаване на спортна площадка.

"Развитието на идеята поражда интерес и много хора биха се включили в подобно начинание", убеден е Куков и затова инициира поредица от срещи в страната, за да обсъди проекта си и да намери съмишленици. За кратко време страницата на проекта във Фейсбук вече има над 1,700 харесвания.

Има известни препятствия по пътя към реализацията на идеята му – липсата на добра интернет връзка, нуждата от стабилно електрозахранване и добри медицински грижи за хората с по-малки деца.

Към момента в България има около 170 села, които са напълно обезлюдени, а повече от 1000 са много слабо населени с между 10-50 души. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай