Проф. Овчаров разкри османски находки на Перперикон

Проф. Овчаров разкри османски находки на Перперикон | StandartNews.com

София. Сред последните находки, свързани с последния етап от съществуването на Перперикон като крепост, са части от османска броня, една пластина с уникален надпис, единствен по рода си, съобщи археологът проф. Николай Овчаров, цитиран от агенция "Фокус". "Няма намиран надпис върху метал на турски, арабски език от 14 век, от времето на завоеванието", обясни ученият.

„Освен това открихме част от сребърното съкровище от монети на султан Орхан I Гази – вторият османски султан, създателят на династията Осман. Това е човекът, който първи стъпва на Балканите. Години наред хората познават Перперикон главно като езическо светилище. Години наред ние се занимаваме с неговата езическа история. Има изключително интересни данни как през 1361 година Перперикон е бил превзет след тежка обсада от османските турци по времето на султан Орхан I Гази", разказва проф. Овчаров.

„Тази година се оказа ключова именно с откриването на фрагмента от бронята на османския военачалник и сребърните монети. Най-главното нещо е разчитането на надписа, който е един много интересен надпис, който в груб превод гласи, че свещената война води до безкрайни богатства, безкрайна слава. За съжаление пластината е пречупена и не можем да видим края й. При разчитането на този уникален текст от нашия най-добър османист стана ясно, че се касае за част от доспехите на висш османски военачалник", обясни проф. Овчаров.

Разкопките на богатия исторически обект продължават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай