Проф. Минко Балкански получи почетното отличие "Златен век"

Проф. Минко Балкански получи почетното отличие "Златен век" | StandartNews.com

Париж. Професор Минко Балкански получи почетното отличие на Министерство на културата "Златен век", съобщиха от пресцентъра на институцията. То му бе връчено на тържествена церемония в българското Посолство в Париж от Ангел Чолаков, заедно с грамота за неговия принос за популяризирането на българската култура, изкуство и българската наука по света.

Наградата е присъдена от министъра на културата д-р Петър Стоянович по предложение на Българския културен институт в Париж и е израз на общественото признание към личността, делото и заслугите на проф. Минко Балкански. Почетният знак "Златен век" с печата на цар Симеон Велики е най-високото отличие на Министерството на културата и ни припомня за една от най-блестящите и славни епохи от историята на българската култура и просвещение, съобщават от Министерство на културата.

Минко Балкански е професор в парижкия Университет "Пиер и Мари Кюри" и един от големите световни съвременни учени в областта на физиката. Той е и известен меценат и дарител, дългогодишен президент на Асоциация „Приятели на Българския културен институт в Париж", чиито цели са разпространението на българската култура и език във Франция, а основна задача е подпомагане дейността на Българския културен институт в Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай