Проф. Димитров раздаде тефтерчето на Левски в Солун

Проф. Димитров раздаде тефтерчето на Левски в Солун | StandartNews.com

Подаръкът на "Стандарт" стигна и до българите в Гърция

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров раздаде фотокопия на тефтерчето на Васил Левски, издадено от в. "Стандарт", на над 150 българи в Солун в петък. Бележникът на Апостола бе дар от любимия вестник за всичките му читатели в навечерието на 143-ата годишнина от обесването на Дякона.

Нашенците напълнили залата в българското консулство в града. Проф. Божидар Димитров изнесъл лекция пред присъстващите за житието и битието на дякон Васил Левски навръх годишнината от обесването му през 1873 г. Поне още 100-тина души не могли да пристигнат заради продължаващите блокади във вътрешността на Гърция. Самият Божидар Димитров успял да избегне затворената граница при Кулата, като заобиколил през Македония. Там границата била затворена само за 4 часа в денонощието, а удължаването на пътя било едва около 40 км.

"Имаше много хора, които искаха да присъстват, но например нашите военни офицери от мисията на НАТО в Лариса не успяха да дойдат", заяви пред "Стандарт" проф. Божидар Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай