Продължава разследването за взрива в Горни Лом

Продължава разследването за взрива в Горни Лом | StandartNews.com

Видин. Продължава разследването за взрива край село Горни Лом, избухнал на 1 октомври т.г. Тогава бе изпепелен цехът за утилизация на завода за боеприпаси „Миджур", в който загинаха 13 мъже и 2 жени.

Разследването започна 24 часа след взрива, но бе преустановено заради изборите. От вторник то е възобновено.
Открити са веществени доказателства, биологичен материал, вещи на лица, взети са проби за изследване и експертизи, съобщиха следователи от НСС, на които е поверено разследването. Все още не е обявена причината за взрива.

Работници от завода продължават да споделят своите версии за трагедията. По местно радио в понеделник прозвучаха обвиненията на работника Румен Петков и на главния енергетик Цветан Антов. Изпълнителният директор Емил Митков / и той е сред загиналите/ ни натискаше да работим по-бързо. Постоянно казваше: темпо, темпо, давайте, давайте, което внасяше напрежение у нас. Ако той не беше дошъл този ден да даде зор, това нямаше да се случи. Този ден е държал първата смяна на работа до 15 часа, а следващата веднага е започнала да разфасова мини. Напрежението у хората при огромното количество взрив на едно място е вероятната причина според двамата.

Мъжете разказаха и за други неуредици, същестуввали в завода. Нощната смяна не получавала подкрепителни напитки, на профилактични прегледи лекари са мерели само кръвното им, но не са ги преглеждали на рентген. Ако стане нещо, ние сами с нашите коли стигаме до Монтана, каза Румен Петков.

И двамата не искат заводът отново да бъде отворен. Ако това стане, то те няма да се върнат на работа в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай