Прободен с нож „вампир” откриха на Перперикон

Прободен с нож „вампир” откриха на Перперикон | StandartNews.com

Перперикон. На две християнски погребения, с необичайни от гледна точка на религиозния канон ритуали, попадна екипът на проф. Николай Овчаров на Перперикон. И двата гроба са датирани от първата половина на XIII век.

Едното погребение е свързано с обичай против вампирясване, което е второто на Скалния град на траките. При първото, което археолозите откриха миналото лято, в раменната област на покойника бе забит железен палешник.

„ Сега наблюдаваме друг обичай. Покойникът е бил погребан с нож забит или поставен в областта на подсърдечната област. Източнородопските некрополи дават такива отклонения, например при тези край с. Мишевско от X в., наблюдаваме такива обичаи против вампирясване", коментира Овчаров. Той уточни, че погребението е по христиански обичай, само че десният крак е разчленен на две или три части. „Етнографските и фолклорните данни ни показват, че това е единият от десетките обичаи, които се правят между смъртта и 40 ден, целящи да не се позволи на покойника да вампирясва", подчерта ученият.

Другият християнски гроб, на който са попаднали през последните дни археолозите на Перперикон, разкрива скелетите на млада жена с дете на около 4-5 годишна възраст, композирани при погребението след смъртта им в молитвена поза от типа „Богородица с младенеца".„Това е втори подобен случай след този в района на едно русенско село, който е от XIX в. Става дума за специални обреди, правени срещу чумни епидемии, които са покосили и много хора в Родопите и в Беломорието", заяви Овчаров. Според него от съвременна гледна точка този начин на погребване трудно може да се възприеме, но такива случаи са описани в историческата литература.

„Богородица е била основният застъпник на хората, които са се молили, за да оцелеят", каза Овчаров.

Ръководителят на разкопките на Перперикон съобщи, че разкопките на Скалния град на траките ще продължат до края на октомври.Те ще засегнат североизточната част на Акропола, където и сега излизат изпод пръста административни сгради от римско време от периода III-IV век. „Пълното им разкриване няма да може да приключи през този археологически сезон, поради късното му започване и късно осигурената субсидия", обясни археологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай