Понеделник,

Призраци пречат на нова експедиция до "Титаник"

От: Рачо Рачев -
482
Призраци пречат на нова експедиция до "Титаник"
A
A
A

Вече 35 години вървят експедиции към потъналия кораб "Титаник" и никой досега не е намирал човешки останки на борда на потъналия кораб, казват от компанията Ар Ем Ес Ти, която има права да спасява "Титаник". Но плановете й да извади от дъното на океана легендарното комуникационно оборудване от кораба предизвикаха дебат, съобщи Асошиейтед прес.

Въпросът, който поставят критиците, е дали в потъналия кораб все още има човешки останки от пътниците и екипажа, загинали преди век.

Адвокатите на правителството на САЩ повдигнаха въпроса в рамките на съдебна битка, чиято цел е да спре планираната експедиция. Те цитират археолози, според които в потъналия кораб все още може да има човешки останки. Адвокатите твърдят, че компанията не е предвидила такава възможност в планираната експедиция за легендарния телеграф на "Титаник".

"На този кораб умират 1500 души", казва Пол Джонстън, куратор по морска история в Националния музей на американската история Смитсониън. "Няма начин да ме убедите, че човешки останки не са погребани някъде дълбоко там, където няма течения."

Компанията Ар Ем Ес Ти иска да покаже публично безжичния телеграф "Маркони" от "Титаник", който подава сигналите за тревога и помага да се спаси живота на около 700 души.

Изваждането на оборудването на сушата ще изисква изрязване или разширяване на отвори в силно корозиралия корпус на кораба. От компанията са извършили над двеста дълбоководолазни операции до "Титаник" и твърдят, че там няма човешки останки.

"Има неписано правило, че ако се натъкнем на останки, изключваме камерите и вземаме решение дали и как да продължим операцията", казва океанографът Дейвид Гало, консултант на фирмата.

Спорът е част от дебата как да бъдат почетени жертвите на "Титаник" и дали трябва да се разреши на експедиция да влезе в потъналия кораб.

През месец май федерален съдия в Норфолк, щата Вирджиния, одобри експедицията. Но правителството на САЩ оспорва решението през юни с аргумента, че експедицията ще наруши федерален закон и споразумение с Великобритания, според което потъналият кораб има статут на мемориал. Обжалването трябва да се гледа от апелативен съд в Ричмънд.

Корабът "Титаник" плава от Англия за Ню Йорк през 1912 г., когато се блъска в айсберг и потъва. Останките на "Титаник" са на 3800 м дълбочина в северната част на Атлантическия океан, на около 600 км от брега на Нюфаундленд, Канада.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com