Неделя,

Признание от актьор легенда! Как оцелява с болестта

От: Редактор -
19937
Признание от актьор легенда! Как оцелява с болестта
A
A
A

Легендарен наш актьор разказва за драмите в живота и начините да оцелееш.

Тази година се навършиха 35 години от премиерата на култовия български филм „Вчера“, главната роля в който се изпълнява от актьора Георги Стайков.

Когато играеше Ростислав, той бе студент във ВИТИЗ, а днес наближава 60-те и страда от множествена склероза. Коварното заболяване го е приковало за инвалидна количка и поради тази причина напуска твърде рядко бургаския си дом.

Дните му минават в гледане на телевизия или сърфиране из интернет. 3-4 пъти седмично е посещаван от рехабилитатор, който раздвижва крайниците му. От доста време е в инвалидна количка и няма друг начин. Откакто паднал няколко пъти на улицата, вече използва инвалидната количка и у дома, защото с проходилката го е страх. Плаща по 50 лева за всяко посещение на рехабилитатора и се надява от 1 юни да му стане личен асистент.

Разбира се далеч не може да разчита само на инвалидната си пенсия, която е повече от мизерна. Справя се благодарение на това, че дълги години е живял в чужбина и се е снимал в чужди филми, но не казва каква сума получава от там.

Медикаментът, който използва при пристъпи, е много скъп – 1800 лв. добре, че има двойно гражданство – българско и шведско и ако се наложи може да ползва и тяхната здравна система. Засега НЗОК плаща изцяло този медикамент.

За разлика от култовата си реплика във филма „Вчера“: „Страхливо започваме живота си, Иване“, Стайков е авантюрист и е категоричен, че ще си остане такъв до края на дните си. навремето взел 2 800 лв. хонорар от филма като част от парите отишли за ядене и пиене.

По скандала с Диана Димитрова и Юлиан Вергов, Стайков отбелязва, че това е отчаян опит на актрисата да привлече внимание към себе си, защото не я снимат. Но пък и няма как да е иначе, след като и сама тя не знае каква е – актриса, писателка или художничка. От няколко стола, човек накрая пада на земята, заключава Стайков. 

 Той недоумява защо Морфов продължава да прибира по 6 бона месечна заплата, без да прави нищо. Пита се откъде идват тези пари.

На 10 август догодина Георги Стайков ще навърши 60 години, но засега не планира нищо за юбилея си. Казва, че първо трябва да оцелее дотогава, а после ще го мисли.

Макар алкохолът и цигарите да са изцяло противопоказни за болестта му, продължава да пуши и пие, защото така е свикнал, както сам се изразява. Твърди, че ако се раздели с навиците си, това няма да е неговият живот. Храни се с хубава храна и не се лишава от нищо. Не се притеснява какви ще са последствията.

Твърди, че е ограничил цигарите до кутия на ден, а твърдия алкохол до 200-250 мл. дневно. Приема с удоволствие всякакви спиртни напитки.

Към момента изплаща заем към банка в размер на 40 000 лв., който изтеглил преди години. Остават му още 3 години до пълното му изплащане, пише Уикенд.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com