Приятелка на Джоли ще представя Лондон у нас

Приятелка на Джоли ще  представя Лондон у нас | StandartNews.com

Майката на две дъщери е обявена за държавен служител на годината в кралството през 2008 г.

За първи път посланик на Обединеното кралство у нас ще бъде дама. Постът у нас ще бъде първият в дипломатическата кариера на Ема Хопкинс. Като начало тя вече показа, че владее отлично българския език в специално видеообръщение, което пусна миналия понеделник. Лейди Хопкинс е юрист по професия и е практикувала като адвокат, който пледира (в британската съдебна система има два вида адвокати и barrister, каквото е тя, е с доста по-висок ранг от soliciter - б. р.). Тя ще наследи Джонатан Алън, който бе в страната ни от януари 2012 г. до януари 2015 г. и остана по думите му завинаги влюбен в България и голям неин приятел. В момента той е директор по националната сигурност в британското Външно министерство.

Съдебната реформа, върховенството на закона, борбата с организираната престъпност и корупцията. Това ще са приоритетите на новия посланик на Нейно величество кралица Елизабет Втора в България, което не е изненада.
Хопкинс постъпва на служба във Форин офис през 2012 г. и в момента е ръководител на Инициативата за превенция на сексуалното насилие в конфликтни зони (PSVI). Става дума за държавна кампания на Лондон за привличане на внимание и насърчаване към международно сътрудничество в борбата с това престъпление. Кампанията е стартирана през май 2012 г. от бившия външен министър на Обединеното кралство, Уилям Хейг, и от специалния посланик на ООН по въпросите на бежанците, Анджелина Джоли.

Ключов момент от кампанията е изпращането на екип от британски експерти - лекари, адвокати, полицаи, психолози, съдебни медици и експерти да се погрижат за оцелели от сексуални издевателства, както и свидетели. Досега те са били командировани по границите със Сирия, в Босна и Херцеговина, Косово, Либия, Мали и Демократична република Конго.
Така че освен че е работила тясно в рамките на кампанията с холивудската звезда, лейди Хопкинс най-вероятно е била в някоя от близките ни страни на Балканите. За което може да се съди по думите й във видеообръщението, в което споделя, че е учила история на Балканите и е идвала в региона и преди.

Две години, след като постъпва на работа във Форин офис и оглавява кампанията, през 2014 г. новият британски посланик в България получава званието "Длъжностно лице на Ордена на Британската империя". Това е вторият от общо петте класа на този рицарски орден, учреден от от крал Джордж V на 4 юни 1917 г. Всъщност с последните най-високи два класа на отличието, което има граждански и военен вариант, автоматично се присъжда рицарско звание и дава правото на притежателя му да се титулува "сър" или "дейм" съответно.

Кариерата на Хопкинс за британското правителство включва работа по въпросите на миграцията, човешките права, ЕС, организираната престъпност, както и превенцията на насилието спрямо жени. Преди Форин офис тя работи между 2009 г. и 2012 г. в британското Вътрешно министерство, където е ръководител на отдела за ЕС и на международния отдел. Преди това в периода 2006-2009 г. работи първо като шеф на отдела за борба с организираната престъпност в областта на миграцията, както и в отдела по организирана престъпност и финансови престъпления в британското МВР, а след това е старши юрист в граничната служба. В периода й във вътрешното министерство Хопкинс разработва стратегия по проблемите с трафика на хора и я развива чрез национална и международна кампания. През 2008 г. г-жа Хопкинс получава наградата "Държавен служител на годината" за изключителен принос към публичния сектор.

За назначаването на лейди Хопкинс, която е омъжена и има две малки дъщери, Лара и Миа, в България се разбра през септември 2014 г. Тогава тя заяви, че е щастлива от възложената й мисия, на която гледа като на огромна чест. "Вече чух много за красотата на България и за българската гостоприемност. Цялото ми семейство се вълнува от пристигането ни", написа тогава Хопкинс, която между 1996 г. и 2001 г. е юрист в Камарата на съвета на Кийран Кунън.

Очевидно е тръгнала по стъпките на предшественика си Джонатан, защото във видеото сподели, че е в Пловдив, където практикува и усъвършенства българския си език. "Съпругът ми Стивън и двете ми малки дъщери Лара и Миа също се вълнуват да опознаят българския народ, култура и традиции. Те учат български и понякога дъщеря ми Лара напредва по-бързо от мен", разкри дипломатът във видеото. Но засега не споделя дали като Джонатан се е влюбила в българската баница, хорото, а може би и попфолка, както казваше къде на шега, къде на сериозно предишният пратеник на кралица Елизабет Втора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай