Привикаха в полицията благоевградски бунтари

Привикаха в полицията благоевградски бунтари | StandartNews.com

Благоевград. 18 благоевградчани получиха призовки и се явиха в четвъртък в полицията. Всички те са участвали в сряда в националните протести пред Народното събрание в столицата.

На връщане двата им автобуса били спрени от униформените на КПП - Антените преди влизането в Благоевград. Държани са повече от час и са проверявани за лични документи.
"Без да сме нарушили закона и обществения ред, без да сме отправяли обиди или жестове дори, ние бяхме причакани от 8 униформени полицаи на 31 юли вечерта след връщането ни от поредния митинг в столицата. Автобусът ни бе спрян, след проверка на личните карти, ни връчиха призовки. На разпита в благоевградското управление ни накараха да отговорим писмено на три въпроса - дали сме ходили на протест в столицата пред НС, дали сме нарушили обществения ред и дали сме станали свидетели на някакво нарушение. За нас това е опит да ни сплашат и да причинят тревоги на семействата ни", сподели 65-годишният Благой Манов, един от участниците в протестите. Целта на полицията била постигната, тъй като с тях имало момичета и млади жени. Всички получиха предупредителни протоколи.

"За нас това е политическа репресия,с тези милицонерски похвати искат да сплашат хората и да не участват в протести", коментира общинският лидер на ГЕРБ и бивш депутат Йордан Андонов. Той сподели, че част от протестиращите са били членове на партия ГЕРБ.

От благоевградската полиция официално казаха, че провеждат беседи с граждани, които са участвали в протеста в столицата. Целта е да бъде събрана допълнителна информация за лица от региона, за които има данни, че са извършили противоправни действия и са провокирали насилие по време на протестите. Това пише в официално изявление на ОД МВР – Благоевград.

„Политическа репресия. Ако протестираш срещу Орешарски, си враг на родината. Такова нещо беше пред 1989 година. Всеки път ни спират, но вчера вече прекалиха. Като ни спряха в автобуса имаха готови призовки за всеки един от нас. Не може така, това не е демократично", каза един от бунтарите. Всички се жалваха, че се връща репресивният апарат от времето на комунизма. Това е нарушаване на човешките права. Ние сме европейци и искаме да останем европейци... свободни и независими хора", коментираха привиканите в полицията протестиращи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай