При пости се хапва и риба

При пости се хапва и риба | StandartNews.com

София. Наскоро започнаха 40-дневните коледни пости, които ще траят до 24 декември - Рождество Христово. Постът е преди всичко духовно понятие и няма смисъл от него, ако не е съпроводен с любов към ближния, с вяра и милосърдие. Впрочем причините за постенето са различни при различните хора.

През този период не се посяга към месо, яйца, месни и млечни произведения, животински мазнини - това го знаем от баби и майки. Само трябва да си припомним, че тъй необходимите белтъчини, въглехидрати, ценни витамини и минерали може да се набавят от боб, леща, булгур, ориз, нахут, гъби, кълнове, соеви и пълнозърнести продукти, ядки, семена, много плодове и зеленчуци... Има дни, в които не се спазва строг пост и е позволена рибата (на Никулден даже е задължителна) и морските дарове. Октоподи, калмари, скариди могат да разнообразят трапезата.

Суперсалата

Продукти: 1/2 глава целина, 1 голяма ряпа или 2 по-малки, 1/2 глава червено цвекло, 2 средноголеми моркова, 1 стрък праз, 2 с. л. черни маслини, половин ябълка, лимонов сок, сол, зехтин, смлян кориандър, 2 с. л. препечени слънчогледови семки.
Приготвяне: Целината, ряпата, цвеклото и морковите се настъргват на едрото ренде. Бялата част на праза се нарязва на колелца и се добавя към настърганите зеленчуци заедно с маслините. Ябълката се обелва, реже се на ситно и се полива с лимонов сок, за да запази цвета си. Слага се и тя. Всичко се разбърква и се подправя на вкус със солта, зехтина, смления кориандър, лимоновия сок. Поръсва се с препечените в сух тиган слънчогледови семки.

Супа с праз и нахут

Продукти: 4-5 стръка праз (бялата част), 1 буркан нахут (от арабските магазини), зехтин, сол, черен пипер, куркума.
Приготвяне: Празът се нарязва на ситно и се задушава в зехтина. Добавя се нахутът от консерва, подправя се със сол, черен пипер и лъжичка куркума. Вари се десетина минути. Супата се сервира гореща със ситно нарязан пресен магданоз.

Печени зеленчуци

За това вкусно постно ястие трябват 4 картофа, 5-6 цели пресни моркова, 2-3 репи, нарязани на половина, 7-8 дребни лукчета, 10 скилидки чесън. Всичко заедно се пържи в зехтин десетина минути. Добавят се две шепи пресни гъби, ситно нарязани стъбло и листа целина, няколко бейби царевички. Сместа се оставя на огъня още десетина минути, като се подправя с прясна мащерка и няколко дафинови листа. Маха се от огъня и се изсипва в тава. Слага се да се пече във фурна на 180 градуса. Когато ястието е готово, се изважда, добавят се черни маслини и се ръси с лимонов сок. Най-отгоре се освежава с нарязан пресен босилек.

За чая или кафето

Ябълково руло по арабска рецепта

Ябълките се обелват и се нарязват на малки кубчета. Към тях се добавят ситно нарязани сушени кайсии, стафиди, малко шамфъстък, малко галета, 2-3 с. л. мед, 2 с. л. захар, печени бадеми. Вземат се готови кори, които се нареждат една до друга. С четка се намазват с разтопен на тих огън маргарин (в оригиналната рецепта е масло, но заради постите може да се замени с маргарин), в който е сложена 1 с. л. пудра захар и канела. Върху тези кори, само че този път напречно, се слага нов пласт кори, които се мажат с канеления маргарин. Плънката се подрежда от едната страна на корите и се навива руло (най-ефикасно е корите да се разстилат върху застъпени домакински кърпи, с които навиването става много лесно). Преди да се сложи в тавата, рулото се маже отгоре и отстрани с канеления маргарин. Поставя се върху хартия за печене в кръгла тава.
За свежест при поднасянето се прави салца от обелени и нарязани на кубчета ябълки, нарязани сушени смокини и белени бадеми, сладко или конфитюр от кайсии. Слага се и много малко вода за сочност. Разбърква се и, когато рулото се извади от фурната, отгоре се слага салцата.

Пикантерия с ананас

Продукти: 4 филета бяла риба, 1 лимон, 1 глава лук, 1 ананас (може и от консерва, добре отцеден), 1 ябълка, 3 скилидки чесън, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. черен пипер, 50 мл лют доматен сос, 1 ч. л. къри.
Приготвяне: Рибните филета се наръсват със сока от лимона. Лукът се нарязва на ситно и се задушава леко заедно с нарязаните на филийки ананас и ябълка. Чесънът се смачква и се смесва с плодовете и лука. Прибавят се и подправките. Всичко се разбърква и залива с лютивия сос, смесен с кърито. Плодово-пикантната смес се оставя да се задуши още десетина минути на тих огън. Рибните филета се подреждат в предварително намазнена тавичка, а върху тях се сипва плодовата смес. Ястието се пече в умерено силна фурна и се сервира топло, гарнирано със ситно нарязан пресен магданоз.

Три филета с гъби и моркови

Продукти: 200 г филе от хек, 200 г филе от бяла риба, 200 г филе от мерлуза, 50 мл олио, 1 ч. л. сол, 50 г брашно, 1 лимон, 100 г гъби, 1 морков, 1/2 връзка магданоз, 25 г маргарин.
Приготвяне: Гъбите се задушават, а филенцата се нарязват на тънко и се посоляват. Морковът се сварява и се нарязва на кръгчета. Всяко филе се пълни с парченце морков, клонче магданоз, малко маргарин и малко от гъбите. Навива се на рулце и се забучва с клечка за зъби. Рулцата се овалват в брашното и се пържат в предварително загрятото олио. Когато станат златисти, се изваждат и се отцеждат върху домакинска хартия. Подреждат се в широка чиния и се сервират с пресни салати или с картофена, подправена със сол, зехтин, копър и ябълков оцет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай