Президентът провали клетвата на Марковска (обновена)

Няма да се оттегля, отсече тя

Президентът провали клетвата на Марковска (обновена) | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев провали клетвата на Венета Марковска като конституционен съдия. Той напусна церемонията, точно когато дойде нейният ред да произнесе задължителните реплики. 

"Няма да присъствам, защото в публичното пространство има съмнения за моралните й качества. Няма да допусна Конституционният съд да се превърне в заложник на лични интереси. В тази институция трябва да влязат най-моралните и най-достойните. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна репутация", каза държавният глава. Той обяви това свое решение след като трима от избраните магистрати - Борис Велчев, Анастас Анастасов и Георги Ангелов, положиха клетва.

"А аз?", размаха ръце Марковска, когато видя президентът да става от мястото си, без да изчака нейния ред.

Плевнелиев обясни, че е получил писмо от прокуратурата, което също го е мотивирало да бламира съдийката.

По закон конституционните магистрати трябва задължително да се закълнат в присъствието на президента. Така Венета Марковска не успя да встъпи в длъжност. Няма да се оттегля, отсече тя след скандалната церемония.

РЕАКЦИИТЕ

вижте ТУК

От сутринта всички очакваха да видят какво ще предприеме Марковска днес, след като дори премиерът я призова да се оттегли. В 10,40 часа тя влезе в Конституционния съд, придружена от независимите депутати Димитър Чукарски, Дарин Митов и Марио Тагарински, които я предложиха за конституционен съдия. 

По-рано съдийката бе освободена от ВАС, за да може да се закълне в КС. Членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха оставката й, като 18 от тях бяха "за", двама - "против", а други двама се въздържаха. След провала на клетвата Марковска остана без съдийски пост.

Оттук-нататък съдбата й е в ръцете на депутатите, които са я избрали. Тъй като случаят е безпрецедентен, все още не е ясно дали ще бъде излъчен нов кандидат за конституционен съдия. 

Според запознати в сряда прокуратурата е уведомила Росен Плевнелиев, че през 2011 г. е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за подкуп и пране на пари. Това е станало след сигнал до ГДБОП срещу приятеля на Марковска Георги Георгиев.

Останалите трима конституционни съдии започват работа още от днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай