Борисов похвали президента за Марковска

Тя вече е избрана, обявиха депутати

Борисов похвали президента за Марковска | StandartNews.com

София. Това е изключително мъдър и добър ход на президента, след като аз три пъти помолих г-жа Марковска и тя не разбра, че България трябва да спазва това, което е поела като ангажименти за максимална прозрачност в съдебната система. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод решението на Росен Плевнелиев да напусне церемонията за клетвата на Венета Марковска.

"Помолил съм нашите юристи да проверят, ако е възможно, и парламентът да преразгледа своето решение", каза още министър-председателят.

 

РЕАКЦИИ

Всички губят

Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи

Искам да поздравя Наско Анастасов за встъпването му в длъжност като конституционен съдия и всички, които положиха клетва като конституционни съдии. Знаете каква беше позицията на лидера на ПП ГЕРБ. Неприятно е всичко това, което се случва. С днешната ситуация се надяваме на по-бързо решение на този казус, за да можем да се концентрираме върху основните политики, които прави както правителството, а и съответните други институции да се занимават с дейностите, които са им възложени.

Страната ни полага максимални усилия, за да решава наслагвани проблеми, да изпълнява препоръки от Европейската комисия и да правим политики за развитието на страната. От казуса Марковска в тази си амплитуда, в която се разви, загубиха всички. Трябва да се намери правилното решение. Аз самият не знам какво е то. Тази тема ни отклонява от ежедневните проблеми, които трябва да решаваме всички институции. Обществото се интересува от това какво прави правителството и какво приема българския парламент.

От проверката - под името, което стои под този материал, който беше внесен в парламента, не стои реално лице, което да е подписало документа. От това следва, че всеки един може да напише всичко и да се подпише под някакво друго име, което не е неговата самоличност.

Марковска вече е избрана

Димитър Чукарски, независим депутат

Не може да има нова процедура за избор на конституционен съдия на мястото на Венета Марковска. Няма как решение на Народното събрание да бъде отменено.

Венета Марковска първо трябва да положи клетва като конституционен съдия и след това да подаде оставка. Тя има качествата на избран конституционен съдия.

Трябва да има нова процедура

Янаки Стоилов, БСП

Казусът Марковска можеше да бъде решен много по-рано, не с цената на разрушаването на българската държавност. Прекратяването на клетвата, при всички случаи, е неприятен акт, който настоящите управляващи от ГЕРБ са могли да избегнат много по-рано.

Тази развръзка потвърждава необходимостта България да прилага най-високите професионални и морални стандарти при избор на високи длъжности, каквито са членовете на КС. Развитието на целия процес е поставило на изпитание авторитета на държавните институции. В момента се налага провеждането на нова процедура за избор на човек на останалото незаето място, защото изрично са посочени институциите, които трябва да присъстват на полагането на клетвата на конституционните съдии.

Това не е само ритуално действие, то буди и правни последици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай