Президентът на Казахстан награди етнически българин

Президентът на Казахстан награди етнически българин | StandartNews.com

Астана. На 24 април т.г. в столицата на Казахстан Астана се проведе заседание на ХХ-та сесия на Асамблеята на народа на Казахстан. Темата на ХХ-та сесия е "Стратегия "Казахстан-2050": един народ, една държава, една съдба" и е посветена на приетата неотдавна Стратегия за развитие на Казахстан до 2050 година.

В заседанието участваха членовете на асамблеята от всички региони на Казахстан, председатели на републикански и регионални етническо-културни обединения, народни представители, ръководители на централните изпълнителни органи, политически партии, религиозни обединения, неправителствени организации, представители на дипломатическия корпус, учени, журналисти.


Участниците в заседанието обсъдиха нови подходи към формирането на казахстанския модел за обществено разбирателство, а също така и дейността на Асамблеята на народа на Казахстан в рамките на основните стратегически направления.


В своето изказване на сесията президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев отбеляза, че икономическите и социално-политическите реформи са успешни, защото в страната има междуетнически мир и хармония. След заседанието държавният глава връчи златни медали „Асамблея на народа на Казахстан – Единство" на активни дейци, в това число на председателя на Българския културен център в Астана г-н Олег Дъмов.


Както е известно, в Казахстан живеят представители на повече от 130 различни етноса и 40 вероизповедания. Асамблеята на народа на Казахстан е уникална обществена институция, създадена на 1 март 1995 година, в Асамблеята са представени всички етноси, живеещи в Казахстан. В долната камара на Парламента на Казахстан – Мажилис – има квота за 9 депутата от Асамблеята на народа на Казахстан. По този начин в законодателния орган на страната е гарантирано представителството на интересите на различни етнически групи.


Днес в Казахстан в 88 средни училища обучението се провежда на езици на различни етноси. Днес в Казахстан има повече от 100 национални училища, в това число 2 български – в Павлодарска и Актюбинска области.
Работят етнически театри: 14 руски, по един уйгурски, корейски и немски, узбекски. Има 35 етнически медии, които излизат на 11 езика, голяма част от тях се финансират от държавния бюджет.
При Асамблеята работят Научно-експертен съвет и Център за изучаване на междуетнически отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай