Президентът милионер

Словашкият държавен глава натрупал богатството си от лихварство

Президентът милионер | StandartNews.com

Още един олигарх влезе във властта. Това коментираха хората, след като милионерът Андрей Киска спечели президентските избори в Словакия преди повече от седмица. Самият Киска обаче не обича да бъде сравняван с милиардера Андрей Бабиш в Чехия, нито пък с шоколадовия крал Петро Порошенко, който се кандидатира за президент на Украйна.

За никого в Словакия не е тайна, че богатството на новия президент е от лихварство. Кредитната му фирма обаче отдавна е продадена, а повечето словаци го възприемат като основател на благотворителна организация. В крайна сметка властта на държавния глава в Словакия е ограничена. "Словаците гласуваха за промяна, защото не бяха доволни от работата на правителството на Роберт Фицо. На повечето хора очевидно не им е ясно, че президентът не може да прави промени", твърди политологът Михал Хорски. Във всяка парламентарната република, каквато е и Словакия, президентът има представителни функции. Въпреки поражението си човекът с властта отново ще бъде премиерът Роберт Фицо.

Словаците възприемат новия си държавен глава като човек от народа. Киска е първият президент без комунистическо минало на Словакия след развода й с Чехия. Роден е през 1963 г. в град Попрад. Висшето си образование завършва във факултета по електротехника към Техническия университет в Братислава, а след промените през 1989 г. заминава да търси късмета си в САЩ. Описва този период от живота си като влизане и излизане от ада. След като година и половина е работил какво ли не, се връща се в родината.

Първото му бизнес начинание в Словакия завършва безславно. В родния си град Киска прави фирма за внос на бижутата.

Необмислени борсови операции го докарват до фалит

признава самият той в биографията си, публикувана от издателство, свързано със Сциентоложката църква. Вторият опит обаче носи плодове. През 1996 г. 33-годишният тогава инженер става един от основателите на финансово-кредитната фирма "Татракредит" - една от първите в Словакия за бързи кредити. Така заедно с брат си и братовчед си Киска печели от лихви. Схемата на "Татракредит" е да тегли заеми от банки с 10-процентова лихва и да дава кредити на физически лица, за които лихвата е 20%.

През 2005 г. семейство Киска продава бизнеса си на основната словашка банка VUB. По това време Андрей Киска вече е мултимилионер и основава фондацията "Добрият ангел", която помага на социално слаби семейства с деца, страдащи от тежки заболявания. Киска инвестира един милион евро в своята фондация, която за няколко години става най-популярната в Словакия. Останалите 22 милиона идват от дарения. От благотворителността се възползват 6000 семейства, а дейността на фондацията носи на Киска през 2006 г. отличието "Най-добър предприемач".
В началото на 2013 г. филантропът лансира кампания, целяща

името му да се свързва основно с фондацията

В цялата страна са разлепени плакати. След като миналото лято обявява намерението си да се кандидатира като независим за президентските избори, за няколко дни Киска събира необходимия брой подписи.

"Не сме наясно дали президентът ни е консерватор или либерал. Не знаем дали клони наляво или надясно. Нямаме представа дали подкрепя солидарността или по-скоро отговорността и индивидуалната перспектива", коментира след изборите икономическият ежедневник "Хосподарски новини". "Вероятно и самият президент няма представа", добави с ирония изданието.

Онова, което стана ясно в рамките на седмица е, че новият словашки президент няма да се възползва от месечното си възнаграждение. Дни след изборите Андрей Киска се отказа от заплатата на държавен глава за целия петгодишен мандат. Според словашки медии безпартийният бизнесмен и филантроп е вложил в предизборната кампания лични средства, чиято сума превишава всичко онова, което би заработил като президент през целия мандат. Държавният глава на Словакия получава 6000 евро на месец, а

годишният доход на Киска от инвестиции в различни фондове възлиза на около 700 000 евро

Макар че е абсолютен новак в политиката, Киска има големи шансове да успее като президент обединител. Според някои коментатори новият държавен глава е без политически опит и лидерски умения, но пък е идеален джокер за всички, които мразят традиционната политика. "Традиционните политици не се занимават с проблемите на хората. Ето защо като президент ще се опитам да променя всичко това", каза неотдавна Андрей Киска. "Смятам, че този, на когото животът е дал повече, е длъжен да върне жеста", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай