Събота,

Препитват лекарите за смъртта на Тодор

От: Администратор -
2915
Препитват лекарите за смъртта на Тодор
A
A
A

Прокурорите с въпроси дали побоят не е активирал хроничното заболяване

Роднините на момчето не вярват на експертизата, поничките чакат обвинението да падне

Съдебномедицинската експертиза, според която 18-годишният Тодор от Враца е починал от болно сърце, а не от бой, може да не сложи точка на драмата. От прокуратурата възнамеряват да възложат допълнителни въпроси към заключенията на специалистите. Целта е да се изясни дали боят над момчето може да провокира заболяването му и да стане причина за внезапната сърдечна и дихателна недостатъчност, както и дали и напрежението при конфликта с братята Иван и Десислав Дамянови може да се е отразило на общото състояние на Тодор.

Ученикът от Враца издъхна на 12 януари след забележка и бой на пътя. За смъртта му бяха задържани братята Иван и Десислав Дамянови. Двамата първоначално бяха обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие нанасяне на лека телесна повреда. Впоследствие двамата бяха обвинени в умишлено убийство по хулигански подбуди, като прокуратурата направи уговорката, че обвиненията могат да претърпят промяна в зависимост от мнението на експертите. Междувременно двамата братя бяха пуснати под парична гаранция от по 2000 лева.


В огласената в петък експертиза съдебните медици заявяват, че нанесените травми по тялото на момчето не могат да бъдат причина за фаталния край. Като причина за смъртта на Тодор беше посочено "наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия (кардиомиопатия), което има продължително протичане и постепенно развитие". Прокуратурата ще коментира съдебномедицинската експертиза в понеделник. Тогава се очаква и отговор на въпроса дали ще бъде преформулирано обвинението към братята Дамянови, известни с прякора Поничките.
В същото време близките на Тодор категорично

отричат той да е имал сериозно заболяване

което да е довело до смъртта му. Братът на момчето - Ивайло твърди, че при прегледите, които са извършвани при кардиолози, никой не е определял състоянието на Тодор като заболяване. Лекарите препоръчвали на момчето да спортува, но по-умерено и да води спокоен начин на живот.

Братът на момчето изрази възмущението си в социалната мрежа Фейсбук. Според Ивайло, здравословният проблем, за който се твърди, че е имал Тодор, е търсен още в самото начало на случая. В заключението на експертите обаче се споменава и за мозъчен и белодробен оток, както и

храна в трахеята, причинени от нанесените удари

Близките на Тодор са категорични, че дори и да е имал здравословен проблем, ситуацията на 12 януари е довела до фаталния изход.

В тази насока ще бъде и основният въпрос, който прокуратурата ще зададе към експертите, изготвили заключението за смъртта на момчето. Спецовете трябва да отговорят дали побоят над момчето може да е провокирал заболяването му и да стане причина за внезапната сърдечна и дихателна недостатъчност. Едва след допълнителните доказателства по делото ще се пристъпи към преквалификация на обвинението. Срокът за разрешаване на досъдебното производство е двумесечен, считано от датата на инцидента.

Близките и приятелите на братята Иван и Десислав Дамянови очаквано са доволни от заключението на експертите, тъй като то разбива тезата на прокуратурата за умишлено убийство, в каквото са обвинени те.

Приятелката: Дори смъртта не успя да убие любовта ни

Приятелката на Тодор - Грета, трудно преживява смъртта му. Момичето буквално е съкрушено от деня, в който 18-годишното момче издъхна пред очите й.

"Казват "докато смъртта ви раздели"... е дори и тя не успя да разруши нашата любов", написа момичето в профила си във Фейсбук.

Лентата от ужасния 12 февруари се превъртяла отново пред очите на Грета преди дни. Момичето отишло на лобното място на Тодор, за да почисти и да остави цветя на снимката му. Според разказа й, който публикува в мрежата, била нападната словесно от мъж и жена, които определили като цирк поведението на близките му. Момичето не издържало и рухнало в краката на сестра си, която била заедно с нея.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички