Премиерът се включи в тържествата за 50-годишнината от обявяването на Сливница за град

Премиерът се включи в тържествата за 50-годишнината от обявяването на Сливница за град | StandartNews.com

Сливница е град-герой и град-светиня, каза премиерът проф. Георги Близнашки в приветствието си към жителите и гостите на Сливница по повод 50-годишнината от обявяването й за град. Победата при Сливница преди 129 години предопределя изхода на Сръбско-Българската война и значително повлиява развитието на страната ни през следващите години и в началото на 20 век, а българите успяха да защитят по най-категоричен начин своето Съединение, каза министър-председателят в словото си.

Проф. Близнашки припоми дните на героизъм и себеотрицание на българските воини през Сръбско-Българската война.

"Това не бива да бъде само кратък параграф в историята ни, свързана с Балканските войни", подчерта премиерът и изтъкна саможертвата на българския боен дух в името на святата идея за единение на нацията ни.

Имате всички основания да се влеете в редиците на хилядите строители на съвременна България, направили своя европейски избор, обърна се още премиерът към жителите на Сливница и приветства инициативността на общината, която първа в Европейския съюз въведе обучение по шахмат в образователната си система.

Премиерът разговаря и с кмета на града Васко Стоилков, с когото обсъдиха приоритетни за общината проекти и възможностите за ускорената им реализация, включително на скоростната жп-връзка със столицата. В присъствието на министър-председателя беше подписан Меморандум между Сливница и испанския град Редондела, провинция Галисия. Испанската община ще ползва опита на Сливница при въвеждането на шахматния спорт в местните образователни институции. Двете общини ще задълбочат сътрудничеството и в областта на културата и спорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай