Вторник,

Премиерът се прости през сълзи с Танов

От: Администратор -
9508
Премиерът се прости през сълзи с Танов
A
A
A

Близки, приятели, колеги извиха опашка пред Доходното здание в Русе, за да си вземат последно сбогом с митничар номер 1 Ваньо Танов. Пред тленните му останки се поклониха стотици, а залата се оказа тясна да събере прииждащите хора.

За да изпрати Танов в последния му път в Русе пристигна премиерът Бойко Борисов. Той се просълзи по време на траурната церемония и изказа своите съболезнования към близките на генерала. Да говорим в минало време не е добре. Какво ли не сме правили заедно. В последните години какво ли не ни мина през главата - на него и на мен. Винаги сме били заедно, каза Борисов.

Да се сбогуват с Танов пристигнаха още финансовият министър Владислав Горанов, председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, главният секретар на МВР, както и новоназначеният директор на Агенция „Митници" Розалия Димитрова.

„Планирахме как по-добре и по-усърдно да работим за държавата – нещо, което Танов е правил целия си живот. Болезненото му чувство за справедливост го гнетеше и вероятно това е една от причините за болестите - вдигаше кръвно, ядосваше се на всички несправедливости, с които се сблъскваме в ежедневната ни работа. Нямаше време и да боледува. Не искаше дори да губи миг, за да се занимава със себе си, със своето здраве. Предпочиташе да работи. Няма незаменими хора, но работата ми с Ваньо Танов го превръща в неповторим пример. В името на неговата памет ще продължим всичко, за което той се бореше – за справедливост, за върховенство на закона и за държавата. За да може неговите деца и неговите внуци да се гордеят с генерал Танов", заяви Горанов.

Наследникът на Танов Розалия Димитрова сподели, че митницата губи безкомпромисен директор. „Ако попитате какво бих направила, след като оглавявам - не заменям, защото никой не може да го замени Ваньо Танов - това мога да кажа: че ще продължа по същия начин, по който той работеше, и ще направя всичко възможно нещата, които той беше започнал, да ги довърша докрай, така щото да се постигне целта, която той искаше да бъде постигната", каза Димитрова.

Поклонението в Доходното здание продължи повече от два часа. До ковчега на Ваньо Танов бе поставена генералската му фуражка и снимка с лика му и надпис: „Ти винаги беше прав, татко". Генералът беше изпратен в последни му път от най-близките си хора – неговата съпруга, двама му синове и роднини.

Погребението се състоя от 14 часа в гробищния парк „Чародейка". Генерал-майор Ваньо Танов е удостоен посмъртно с орден „За гражданска заслуга" – първа степен за големите му заслуги и личен принос за сигурността и обществения ред в Република България и за укрепване на митническата администрация.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички