Премиер иска Германия да смени химна си

Бил твърде близък до нацисткия режим

Премиер иска Германия да смени химна си | StandartNews.com

Националисти и нацисти злоупотребявали със зачеркнатия куплет „Германия над всичко“

Дискусия за това има ли нужда Германия от нов химн подде министър-председателят на провинция Тюрингия Бодо Рамело. Той обяви сегашния химн за твърде близък до нацисткия режим, с който е трудно да се идентифицират германските гарждани.
Въпреки че днес се пее само третият куплет от „Песента на германците“, в който се говори за единство, право и свобода, аз не мога да се направя, че първият куплет не съществува, заявява Рамело в интервю за вестник „Райнише пост“. Той предупреди и че твърде много националисти и популисти злоупотребяват с първия куплет на песента, който е зачеркнат от химна след края на Втората световна война. Именно в него се пее популярната фраза „Германия над всичко“, която Хитлер превръща в лозунг на унищожителния си режим и с който възпява и оправдава нападението на нацистка Германия над останалите държави в Европа.
„Имаме ли нужда от нов химн, с който да се идентифицират всички? Аз отговарям на този въпрос с ясно „да“, заявява премиерът, който е от Левицата. Според Рамело мнозинството източногерманци така и не приели този химн за свой и се притеснявали да го пеят заради историята му.

Предложението му предизвика гореща дискусия в Германия. Това не е първият опит химнът да бъде променен или сменен. Миналата година имаше предложения думата отечество в него да се замени с родина в името на равноправието между мъже и жени, но то бе отхвърлено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай