Прегръдката на мама спасила Алиса (ОБЗОР)

Прегръдката на мама спасила Алиса (ОБЗОР) | StandartNews.com

Рускинята била в тежка депресия, самотата в Бургас не й понасяла
Ден преди полета Александра изпаднала в нервна криза, последно я чули да се кара с мъж

Тежка депресия и силен емоционален срив са довели рускинята Александра до решението да скочи от 5-ия етаж с дъщеричката си Алиса на ръце. Жената видимо не изглеждала добре, а на моменти се държала неадекватно, разказаха съседите от кооперацията на ул. "Батак" 25 в Бургас. В понеделник, ден преди инцидента, 33-годишната жена се оплакала пред съседи, че не се чувства добре. Късно вечерта състоянието й се влошило и тя потърсила помощ от комшия. Човекът започнал да я свестява с вода, а след това повикал и Бърза помощ. Лекарите, които пристигнали, прегледали жената и й дали успокоителни. Майката изглеждала депресирана, но нищо в поведението й не подсказвало, че може да посегне на себе си или на детето. Затова и лекарите не се обадили на социалните. Все пак те

препоръчали жената да не остава сама

докато не се възстанови. Хазаите на Александра останали при нея до полунощ. На следващия ден младата жена изглеждала по-добре. Съсед обаче твърди, че е чул скандал пред кооперацията минути преди майката да полети от 5-ия етаж с детето си. Според него Александра се карала с непознат мъж, българин. Веднага след това жената се добрала до апартамента си, грабнала малката Алиса и скочила. Двете полетели, вкопчени в прегръдка. По-всяка вероятност детето е паднало върху тялото на майка си и това е омекотило удара. Алиса оцеля, макар и с тежки травми, а Александра загина на място. Рускинята е получила тежка черепно-мозъчна травма, счупен е и гръбначният й стълб. Втори ден лекарите в бургаската болница пък се борят за живота на 3-годишното дете. То е в критично състояние, с контузия на белия дроб, пукнат череп и оток на мозъка. Има счупвания и по крайниците. Още във вторник вечерта малката Алиса бе оперирана спешно, но дали ще оцелее - все още не може да се каже. В първите минути след падането момиченцето е било в съзнание и напълно контактно. То не разбирало какво се е случило. В линейката Алиса

плачела и повтаряла: "Мамо, мамо, къде си?"

Семейството на Александра се установило в Бургас преди 4 г. В кооперацията на ул. "Батак" живеели от около година. Нямали собствено жилище и плащали наем. Съседите ги познавали като тихи и възпитани. В началото с тях живеел и съпругът Василий. Той обаче работел в Москва и започнал доста често да отсъства. В Бургас идвал все по-рядко. "Александра беше интелигентна и много спокойна жена, но беше много самотна. Нямаше почти никакви приятели. Никога не сме виждали да й идват гости. Всеки ден я засичахме около кооперацията да разхожда детето. Беше все сама и личеше, че това я измъчва", сподели нейна съседка. Няколко дни преди фаталния инцидент младата жена заговорила комшия. Според мъжа тя говорела несвързано и объркано. Оплакала се, че не се чувства добре в България. Споменала, че има проблеми с някаква катастрофа, при която пострадало дете. После изведнъж заговорила, че се страхува за живота на дъщеря си. Накрая много се разстроила и започнала да повтаря:

"Аз не съм добра майка, лоша майка съм!"

Освен тези странни изблици на майката съседите не са забелязали друго необичайно около семейството. Малката Алиса ходела на детска градина, която се намира на крачка от кооперацията. Александра не работела и се занимавала с домакинството и грижите около детето. От време на време я чували да повишава тон, но колкото да се скара на малката за поредната пакост, която е направила. "Всичко изглеждаше нормално, с мъжа й, когато е бил тук, не са имали скандали", разказаха комшиите. Няколко от хората, които живеят в кооперацията, станали неволни свидетели на трагедията. Хората се прибирали от работа, когато видели как Александра и Алиса политат от 5-ия етаж. Свидетели на страшната гледка станали и учители от Руската гимназия, която се намира на няколко метра от кооперацията. Телата паднали на паркинга във вътрешния двор на кооперацията.

Към момента няма никакви данни за насилствена смърт. При извършения оглед на апартамента ключът е открит от вътрешната страна на входната врата, съобщиха от полицията. В момента текат разпити на съседи и познати на загиналата жена, като се уточняват причините за инцидента. Според непотвърдена все още информация, съпругът на Александра е

работел в Московския университет

Василий припаднал, когато във вторник вечер му съобщили за трагедията. Тръгнал е към България веднага. Според "Флагман" днес Василий е пристигнал в Бургас и дори е посетил малката Алиса в болницата.

По случая е образувано досъдебно производство за убийство, макар че няма данни за насилие. "Това е рутинна процедура за всеки смъртен случай", обясниха от прокуратурата.

Разследващите отхвърлиха първоначалните подозрения, че жената е била под въздействието на алкохол. "Към момента няма данни загиналата да е употребила алкохол или опиати. Но окончателните резултати ще станат ясни от кръвния анализ, който ще е готов до края на седмицата", казаха от полицията.

ММА боец разбил сърцето й

Александра е полетяла от балкана заради разбито сърце. И такъв слух плъзна в Бургас часове след трагедията. Нейни съседи споделили пред "Флагман", че руската красавица била съкрушена, заради плейбоя, в който се влюбила - Пламен Планетата. Според злите езици изтерзаната от самота Александра била готова да изостави съпруга си Василий, за да е с бодигарда. Планетата обаче не искал да се обвързва. Неговите връзки винаги били с богати и красиви жени, обикновено омъжени, пише "Флагман". Според комшии това бил поводът и за последния им скандал - във вторник в 17,30 часа на ул. "Батак", след който руската красавица се самоуби.

Малко след фаталния скок на Александра Пламен Планетата, който е бивш кечист и ММА боец, бил привикан от служители на Пето РУП-Бургас, за да разпознае трупа. Той дал пълни обяснения пред разследващите, според източници на "Флагман".

Социалните не знаели за проблем

Отдел "Закрила на детето" към социалната служба в Бургас е посетило пострадалото момиченце и съседите още вечерта след трагичния инцидент. "Никога не сме получавали сигнали за проблем в това семейство", заявиха от Агенцията за социално подпомагане. Днес те очакваха пристигането на бащата. "Готови сме да съдействаме при нужда", обясниха и от Държавната агенция за закрила на детето.

Самоубийството е вик за помощ, но и отмъщение

Христина Краева-Стоянова е психолог терапевт. Живее и работи в Благоевград. Прави психологични консултации, психодиагностика и психотерапия в областта на клиничната, консултативната, детско-юношеската психология, хипнотерапията. "Стандарт" я потърси за коментар след трагедията с Александра и Алиса.

Избрала е балкона, за да е сигурна в крайния резултат
Близките на детето й веднага да потърсят помощ, съветва психологът Христина Краева-Стоянова

- Г-жо Стоянова, каква може да е причината една майка да скочи с невръстното си дете през терасата?

- Не съм се запозната със случая като мотиви, но те могат да са в много различна посока. Може самоубийството да бъде вик за помощ, отмъщение, протест, тежка депресия, психоза, да има някакво психическо разстройство - много често посягат на живота си и циклофреници в депресивен стадий. Причините могат да бъдат много. Като акт самоубийството е проява на състоянието на обществото, в което живеем. То е вик за помощ, но и наказание, да накажеш другите, да им покажеш, че си зле. Със сигурност тази жена е била в криза, нещо, което е провокирало самия акт. И то винаги има мотив, причина и то много сериозна, за да посегне човек така рязко на живота си. Хронично психоемоционално напрежение, стрес, несигурност в утрешния ден. Най-вероятно е останала сама, изпаднала е в безизходица и

може би е изгубила смисъла в живота си

Или е била в тежка депресия. Когато човек е в такова състояние, вижда света в тъмни краски, мъжът й отсъства, няма на кого да се опре, остава сама. Вероятно е нямало накъде, за да посегне на себе си.

- Твърди се, че жената не е употребила алкохол, но резултатите от аутопсията ще покажат дали е така. Възможно ли е това да е провокирало желанието за самоубийство?

- Не съм чела точно какъв е случаят и не мога да кажа. Самоубийството е втората причина за смърт при алкохолиците след чернодробната цироза.

- Дали е осъзнавала това, което прави?

- Ако жената страда от психическо разстройство, примерно

ако е в стадий на циклофрения, може и да не осъзнава

- Може би е искала да спаси себе си и детето си, ако това въобще е някакво спасение, от несигурно бъдеще, от тежкия живот?

- Може би е решила да се спаси по някакъв начин от тежкия живот, ниските доходи, безработицата, но това е много неразумна постъпка и не бива да се случва. Искам да подчертая, че суисцидните опити не са решение, те са фалшив изход от криза, не е начин на решаване на проблема. Не трябва да се случват.

- За какво говори начинът, по който жената го е направила - скочила е от високо, а не се е нагълтала с лекарства примерно?

- Така е била сигурна в крайния резултат.

- Зачестяват ли случаите на самоубийства напоследък?

- Да, за съжаление, в България сме на челните места в Европа по успешни самоубийства. Статистиката показва, че сме на 32-о в света с 12,3 самоубийства на 100 000 души. Това е доста тревожно и показва срив в психичното здраве на нацията.

- Има ли някакви индикации в поведението на човек, който има намерение да се самоубие?

- Има. Много пъти самоубийците дават явни важни предварителни сигнали за фаталното си решение -

стават мрачни и вглъбени, често плачат

Тогава е почти задължително близките на човека да говорят и обсъдят какво го притеснява.

- Вярно ли е, че самоубийците не говорят предварително за това, което смятат да направят?

- Много пъти самоубийците споделят за злокобното си намерение с най-близките си, дори оставят съобщение за конкретен план за суисцид. При едно оставено писмо трябва много сериозно да се замислим и веднага да се потърси психологическа помощ. Това са показателите, които показват, че намеренията са сериозни.

- Смятате ли, че този нещастен случай ще остави отпечатък върху психиката на 3-годишното момиченце?

- Съветвам близките на детето веднага да потърсят детски психолог, за да се получи трансформация на психотравмата. Непреработена, тя може да даде последствия. Отпечатък върху психиката на детето ще има, защото този акт се фиксира в подсъзнанието му. Нищо чудно на по-късен етап да отключи някакъв вид невроза, страх от смъртта, депресия. Близките трябва да помогнат на детето да преодолее тази травма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай