Преглед на чуждестранния печат

Преглед на чуждестранния печат | StandartNews.com

Ди Пресе:Смърт на средното съсловие в Източна Европа

Днес България се споменава най-често в категориите икономика. Виенският Ди Пресе пише, че много държави в Източна Европа изживяват в момента своя втора вълна на благосъстояние.

 Това естествено не важи за всички страни в Източна Европа. "Вярно, че по покупателна сила Унгария и Словения се приближават към западните мащаби. Румъния, България и Украйна обаче са още много далеч от такова развитие ", пише австрийският Ди Пресе като цитира и реномиран икономически експерт, който говори за "смърт на средното съсловие" в тези страни, че хората са или много богати, или печелят далеч под средното равнище.

В коментар за кризата на международните финансови пазари,  Прагер цайтунг отбелязва, че тази криза засяга естествено  също и източноевропейския регион. "Облаци на хоризонта. Някои от изтчноеврпейските страни нямат истинска финансова и валутна политика, тъй като паричните им единици са с фиксирани обменни курсове. Например в случаите с България и Хърватия не може да се говори за политика в този контекст", казва експертът от Международния валутен фонд Розенберг,  цитиран от  Прагер Цайтунг.

Германският интернетен портал Auto Magazin пише, че 700 хиляди отписани през 2007 година употребявани автомобили са били регистрирани в Полша и че рязък скок в това отношение прави България, където през миналата година са били внесени от Германия над 50 хиляди употребявани коли.

За рязък скок на броя на пасажерите от летището в Кьолн, за пръв път над десет милиона съобщава регионално интернетно издание, като подчертава, че особено силно, с цели 20 процента, е нарастнал броят на отпътувалите от кьолнското летище пасажери за дестинации в Източна Европа като България, Румъния и Русия.

Ред немскоезични вестници помесват съобщение на агенция ДПА във връзка с наемането на сезонни работници в германското селско стопанство през тази година. Посочва се, че тази година наред с румънци и поляци, право на сезонна работа в Германия получава и определена квота български работници и че това смекчавало проблема с нуждата от работна ръка в селското стопанство

Австрийският вестник Дер Щандард помества специално експозе за българските журналистки Кристина Колева -Тунчева и Светлана Баталова, както и техен румънски колега,  които организацията "Репортери без граници" отличи със своята годишна награда за свободата на словото за техни разследващи рпортажи. Българките взеха награда в аудиовизуалната категория. Техният репортаж е посветен на трафика на хора в Европейския съюз и на смъртните случаи в България сред болни от рак пациенти, на които е отказано медикаментозно лечение. "Те получиха отличието за своята смелост ", пише вестникът.

В спортните бюлетини се съобщава за уволнението на треньра на футболния отбор Левски София Станимир Стоилов и на изпълнителния директор Наско Сираков. Цитира се изявлението на мениджъра на английския Тотнъм, че в края на сезона Димитър Бербатов определено ще напусне клуба, но че още не било известно кой ще е новия отбор на българския нападател.

Турската агенция Ихляс Хабер съобщава, че ГККП Дерекьой-Малко търново на българо-турската граница ще бъде отворено за движение на товарни автомобили, като информира и за нов осигурителен закон в Турция, с който се дава възможност на българските изселници, които имат трудов стаж в България,  но не са се пенсионирали, да направят това в Турция.

По Дойче Веле

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай