Представят как харчим европейските пари

Представят как харчим европейските пари | StandartNews.com

Стара Загора. Годишният доклад на Европейската сметна палата как всяка от страните-членки харчи европейските средства ще бъде представен на 5 ноември в Брюксел. Това съобщи бившият евродепутат Илияна Иванова, от началото на годината член на Европалатата, която гостува в родния си град.

Тя подчерта, че тазгодишният доклад включвал периода на приключването на цял планов период на ЕС и е логично да бъдат одитирани и анализирани много повече разходи. „Колкото по-малко името на България се среща в този годишен доклад толкова по-добре", подчерта Иванова без да влезе в подробности как сме харчили европейските пари. Според нея нямало слабости типични за България.

Тя посочи като пример отдавнашен одит как се израходвали европейските пари за изграждане на автомагистрали и скоростни пътища в 4 страни – Германия, Испания, Гърция и Полша. Оказало се, че изграждането на 1000 кв. м на аутобан в Испания е струвало на европейския данъкоплатец 497 хил. евро, а в Германия - 2 пъти по-евтино – 287 хил. евро.

Илияна Иванова се срещна и разговаря и със студентите от Тракийския университет, които за разлика от разбунтувалите се им колеги от страната били особено любопитни как ще се развива европейската икономика през следващия програмен период и какви пари ще бъдат отделени срещу младежката безработица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай