Представяме Рогозенското съкровище в Брюксел

Представяме Рогозенското съкровище в Брюксел  | StandartNews.com

Уникалното сребърно съкровище от Рогозен и златни скъпоценности от Северозапада ще бъдат представени на изложба в Брюксел.

Около това се обединиха участниците в националната инициатива "Чудесата на България", организирана от вестник "Стандарт". Във Враца се откри поредната кампания за 2016-та година, която трябва да избере археологическо откритие, туристическа атракция и музей на годината.

Председателят на народното събрание г-жа Цецка Цачева заяви, че подкрепя идеята и ще работи това да се случи до края на годината.

До дни вестник "Стандарт" и кметът на Враца Калин Каменов ще подготвят писмо за иницииране на изложбата до Министерство на културата и Министерство на туризма.

"От своя страна очакваме двете ведомства да внесат инициативата в Министерски съвет", заяви главният редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. Председателят на парламента Цецка Цачева застана и зад предложението на "Стандарт" един ден от седмицата в музеите в страната да се провежда Ден на откритите врати, както и родолюбиви уроци за учениците.

Министерството на културата е отпуснало средства за дигитализация на културното наследство, съобщи по време на дискусията директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Даниела Джуркова.

Депутатът Борислав Великов предложи част от средствата от инвестиционната програма на правителството за Северозапада да бъдат целево отпуснати за реставрация и социализация на културни паметници.

По време на дискусията председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин предложи да се предоставят безплатни терени на стратегически инвеститори срещу задължение за голяма инвестиция в областта на туризма и по-специално на СПА и балнео.

От своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че страната ни ще е домакин на първия конгрес за древни цивилизации и модерен туризъм в края на ноември в София. Събитието ще се проведе съвместно със Световната организация по туризъм като на него се очакват близо 1000 гости и 80 министри на туризма.

Темата за културно-историческото наследство, културно-историческия туризъм и развитието на Северозападния край е много важна, подчерта специално председателят на парламента Цецка Цачева.

Цецка Цачева изрази благодарност към организаторите, че са избрали именно във Враца да дадат началото на тазгодишната кампания „Чудесата на България". Винаги с удоволствие се включвам в нея, защото съм твърдо убедена, че само човек, който познава корените си, традициите, материалната и нематериалната култура на предците си, може да бъде истински съвременен гражданин на България и да носи в себе си патриотичното и родолюбивото, добави тя.

Никога не бих се съгласила за Северозападния край да се говори в минало време, защото, за да ги има всички тези археологически ценности, които се съхраняват в музеите на този край, и за да се покаже уникалната природа, заслугата е на хората, посветили професионалния си път, гражданските си ангажименти и лично отношение към съхраняването, представянето и популяризирането на това богатство, заяви председателят на парламента. Проблемите на Северозападна България не са малко в днешния ден, те много често присъстват в пленарната зала на Народното събрание, тук присъстват едни от най-активните народни представители, които поставят тези въпроси, посочи Цецка Цачева.

Председателят на парламента отбеляза, че Народното събрание ще съдейства за това Рогозенското съкровище да бъде представено в Европейския парламент. Това би бил чудесен начин да се покаже част от българската история, от това, че сме горди наследници на древни народи, които са обитавали нашите земи и са оставили уникални произведения на изкуството, подчерта Цецка Цачева.

Тя уточни, че еврокомисар Кристалина Георгиева и български евродепутати също са съпричастни към инициативата и изрази увереност, че всички институции, които имат отношение към това, ще направят необходимото, за да може до края на 2016 г. такава изложба да бъде организирана.

Убедена съм, че уроци на открито сред природни забележителности, археологически паметници, както и в богатите музейни зали ще бъдат много по-впечатляващи и по-запомнящи се за нашите деца, заяви Цецка Цачева. Тя приветства идеята да има Ден на отворени врати за музеите, за да може богатството, което съхраняват в техните фондове, да се познава и да бъде по-близо до децата.

Националната обществена кампания за опазване на културно-историческото наследство на страната „Чудесата на България" се провежда за шеста поредна година.

Сред нейните цели са популяризиране на обектите от материалното и нематериално културно-историческо наследство на България и превръщането му в стратегически държавен приоритет, популяризиране на природните феномени и изработване на нови маршрути за културно-исторически туризъм, се отбелязва в съобщение на пресслужбата на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай